SAHTE İÇKİDE METİL ALKOL TEHLİKESİ!…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, son günlerde yurt genelinde ölümlere neden olan sahte içki ve metil Alkol konusunda vatandaşları uyardı.

Uzman isimden dikkat çeken açıklama: Sahte içkide ölümü metil alkol oranı tetikliyor
DEMİROREN HABER AJANSI / DHA

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, son günlerde yurt genelinde ölümlere neden olan sahte içkiye karşı vatandaşları uyardı. Sahte içkide ölümü metil alkol oranının tetiklediğini belirten Manavoğlu, “Merdiven altında üretilen, orijinal olmayan, el yapımı üretilen içkilerde metil alkol oranı yasal limitlerin üzerinde oluyor. Kontrol mekanizması yok. Para kazanmaya odaklı bu işlemde metil alkol önce görme kaybına, aşırı tüketiminde ise ölüme kadar götürebiliyor” dedi.

TÜRKİYE genelinde birçok ilde son günlerde sahte içki zehirlenmesinden 70’ten fazla kişi yaşamını yitirdi. Güvenlik güçlerinin yurt genelinden düzenlediği operasyonlarda çok sayıda kişi gözaltına alınıp haklarında adli işlem yapıldı, baskınlarda yüklü miktarda da metil alkol ve sahte içki ele geçirildi.

‘Merdiven altı’ diye tabir edilen yerlerde kontrolden uzak üretilen sahte içkilerde metil alkolün belirlenen yasal sınırın üzerinde olduğu belirtildi. Üretilen bu içkilerin kullanılması ile ilk etapta görme kaybı, fazla tüketiminde ise ölümle sonuçlanabildiği ifade edildi.

Uzmanlar, yılbaşı öncesi satışı artan içkilerde özellikle ambalaj kısmı ile TAPDK ruhsatının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İçkinin sahte olup olmadığı, bandrol üzerindeki karekod ile Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) Bandrollü Ürün İzleme Sistemi’nden kontrol edilebiliyor. Karekodun okutulmasının ardından aynı barkod üzerindeki TAPDK yazısının karşıdan bakınca ‘mor’, yandan bakınca ‘yeşil’ gözükmesi gerektiği uyarısı veriliyor.

Kaçak üretilen içkilerde kontrol mekanizmasının olmadığını belirten Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu “Yılbaşının yaklaşmasıyla alkol tüketimi hem eğlence mekanlarında hem evlerde ister istemez artıyor. Ancak son zamanlarda taklit, tağşiş, kaçak, sahte alkolden onlarca kişinin hayatını kaybettiğini gördük. Merdiven altında üretilen, orijinal olmayan, el yapımı üretilen içkilerde metil alkol oranı yasal limitlerin üzerinde oluyor. Çünkü burada kontrol mekanizması yok. Tamamen para kazanmaya odaklı yapılan bu işlemde metil alkol öncelikle insanlarda görme kaybı, aşırı tüketiminde ise ölüme kadar götürebiliyor” dedi.

“Değerinin altında satılan ürüne dikkat”

Tüketicileri bilinçli olmaları gerektiğine dair uyaran Manavoğlu, “Ambalajında açık, TAPDK ruhsatı ile ilgili sıkıntı ve renginde sıkıntı varsa kullanılmamalı. Eğer dışarıda tüketiliyorsa mutlaka şişenin önünüzde açılmasını isteyin. En doğru yöntemi yapılacak analizlerle içerisindeki metil alkolün yüzdesel olarak hesaplanması. GİB’in uygulamasıyla barkod üzerindeki karekodu okutarak ürünün sahte mi gerçek mi olduğu anlaşılabiliyor. Dışarıda 300 lira olan bir içkiyi size, ‘100 liraya satıyoruz’ diyorlarsa zaten kafamızda bir soru işareti oluşması gerekiyor. Değerinin çok altında satılan bir üründe kesinlikle eksiklik vardır” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetimleri sonucunda taklit ve tağşiş yapan firmaları düzenli olarak açıkladığını aktaran Manavoğlu, “Ancak son 15 ayda bu konuyla ilgili açıklama yapılmadı. Bakanlığın taklit ve tağşiş yapan firmaları açıklaması da kamuoyunun yararına olacaktır. İnsanlar bu markaları görünce belki farklı ürünlere yönelecektir” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SAHTE İÇKİDE METİL ALKOL TEHLİKESİ!…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!