TÜBİTAK Başkanı Mandal, Yerli Aşı İçin Tarih Verdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal yerli aşıyla ilgili yaptığı açıklamada “Yerli VLP virüs aşısının yıl sonuna kadar kullanıma açılacağını ve ağustos ayında 2 yerli virüs ilacının kullanıma gireceğini söyledi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bulunan TÜBİTAK yerleşkesi içindeki Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nde yerli korona virüs aşısı ve yerli korona virüs ilacı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye Covid-19 Platformu tarafından birçok çalışma olduğunu ifade eden Mandal, çalışmalarda 3 aşının ön planda olduğunu belirterek, yıl sonuna doğru insanlığın kullanımına sunmayı hedeflediklerini belirtti. Yerli korona virüs ilacında ise büyük aşama kaydettiklerini belirten Mandal, ağustos ayında iki yerli koronavirüs ilacının kullanılmaya başlanacağını söyledi.

VLP Aşısında Birinci Faz Tamamlanmak Üzere

Korona virüs salgını sürecinde aşı ve ilaç çalışmalarında büyük aşamalar kaydedildiğini ifade eden Prof. Dr. Mandal, “Pandeminin ilk başladığı dönemlerde bakanımızın koordinasyonuyla başlamış olan, Türkiye’deki aşı ve ilaç gelişmelerine yönelik, Türkiye’de yeni bir çalışma yöntemiyle 49 farklı kuruluşun, 436 araştırmacının bir araya geldiği ilaç ve aşı platformu oluşturmuştuk. Bugün geldiğimiz aşamalarda 17 projemizden 7 tanesi aşı projemiz, bu 7 aşı projemizin 3’ü özellikle ön planda giden aşılarımız ve bunlarda birincisi olan VLP aşısıyla ilgili yakın zamanda bakanımız da paylaştılar, ben ve kendileri Faz- 1 aşamasında da gönüllü olmuştuk. VLP aşısıyla ilgili 27 Mart tarihinde başlamış olduğumuz Faz 1 çalışması şu an birinci fazı tamamlamak üzere” dedi.

VLP Aşısı Hem Vuhan Virüsüne Hem de Mutantlara Karşı Özel Geliştirildi

Yerli aşının Faz- 3 çalışmasını yıl sonunda tamamlanacağını belirten Prof. Dr. Mandal, şöyle konuştu: 

“Bu haftanın sonunda biz de 2’nci dozumuzu olacağız ve Faz- 1 çalışması tamamlanmış olacak. Bu ayın sonunda da inşallah her bir çalışma doğru gittiğinde Faz- 2 çalışmasına geçmiş olacağız. Takibinde yine yaklaşık 2 ay gibi bir süreyle Faz- 2 çalışması gerçekleşecek ve sonrasında da inşallah ağustos ayında Faz- 3 çalışmasına başlayabilmeyi ve yıl sonuna doğru da Faz- 3 çalışmasını başarıyla tamamlayıp tüm kullanıma hem ülkemizdeki hem de dünyadaki insanlığın kullanımına açmayı planlıyoruz. VLP aşısının daha önce de paylaştığımız gibi yenilikçi olan özelliği var. Dünyada şu an bu kapsamında 4 aşı adayı var ve henüz kitlesel bir kullanıma geçmiş VLP aşısı yok. VLP aşısındaki özellikle virüs benzeri parçacık virüsü taklit ediyor ve insanlarımızı bu enfeksiyona karşı koruma amacı olarak. Bu yaklaşımla en bilinen Vuhan virüsüne hem de aynı zamanda özellikle mutantlara karşı özel geliştirilmiş bir aşı. Özellikle Faz- 2 aşamasında mutantlara karşı da, İngiliz varyasyonuna karşı da geliştirilmiş versiyonu da kullanımda olacak. Geçen hafta 25 Nisan’da Covid-19 Türkiye platformunda ikinci aşımızın yenilikçi inaktif aşımız, birçok inaktif aşı adayları var ama yenilikçi boyutu kullanılan tipi ile ilişkili bu da bu platformun bir kazanımı. Bu çalışmalarımız Ankara Şehir Hastanesi’nde başladı. Şu an Faz- 1 çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah haziran ayının ortalarında Faz- 1 çalışmalarını tamamlayıp 2’nci Faz aşamasında başlama noktasında.” 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜBİTAK Başkanı Mandal, Yerli Aşı İçin Tarih Verdi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!