Turan Aydoğan, KOBİ Ziyareti İzlenimlerini Paylaştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan KOBİ ziyaretlerinden edindiği izlenimleri kamuoyu ile paylaştı. “Ülkenin en derin sorunlarından biri ekonomi, hepimiz doğrudan etkilerini yaşıyoruz” diyen Aydoğan, “Sayın Cumhurbaşkanı ülkeyi güllük gülistanlık olarak gösteriyor ama sahada gerçek öyle değil” ifadelerini kullandı.

Aydoğan, TBMM’de gerçekleştirdiği basın açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Şimdi, biliyorsunuz Sayın genel başkanımız biz milletvekillerini görevlendirdi ve ülkenin dört bir yanında küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri ziyaret ettik, vaziyetlerini sorduk.

Bu çalışmada benim ve Parti Meclisi Üyemiz ve İstanbul Milletvekilimiz Sayın Gökan Zeybek’in çalışma alanı Gümüşhane ve Bayburt illerimizdi.

Bu illerde KOBİ’lerle yaptığımız görüşmelerden edindiklerimize bakınca görüyoruz ve tüm vatandaşlarımızla birlikte yaşıyoruz bu ekonomik yangını.

Hep birlikte yaşıyoruz bu krizi.

Dün partimizin grup toplantısında Sayın Genel Başkanımız da söyledi: “Türkiye’nin sorunlarını en iyi saptayan ve en sağlıklı çözümler üreten parti Cumhuriyet Halk Partisidir. Çünkü hiçbir CHP’li kişisel çıkar peşinde değildir.” Evet, hiçbir kişisel çıkar gütmeden memlekette olup bitenlerin ceremesini çeken vatandaşımızın yanında olup, sorunlarına çözüm üretmekten başka derdimiz yok!

Şimdi sahada Gümüşhane ve Bayburt’ta yaptığımız görüşmelerde KOBİ’lerin sorunlarını kısaca sizinle paylaşmak isterim;

KOBİ’lerin Sorunları:

  1. Gıda sektörü dışında kalan sektörlerde pandemi döneminde satışlar durma noktasında.
  • Bayburt ve Gümüşhane’deki küçük ve orta boyuttaki işletmeler salgına karşı mücadelede yetersiz kalındığı kanaatinde.
  • KOBİ’ler kısa çalışma ödeneğinden ve ücretsiz izin desteği gibi imkânlardan yararlanmadıklarını ifade ediyor.
  • Görüşülen KOBİ’lerin bir kısmı KGF kredisinden yararlanmış fakat bu kredinin uzun vadede geri ödemesi konusunda ciddi sıkıntılar yaşamakta olduklarını ifade ediyor.
  • Genel olarak tüm KOBİ’ler borçlarını döviz üzerinden almış, kurdaki artış ve ekonomik olarak güçlük çekmeleri nedeniyle borçların geri ödemesinde sorun yaşıyor. Bir KOBİ’nin ifadesi: Genel başkanımız da bu feryadı grup toplantımızda dillendirdi. “Fabrikayı satsak borcu kapatamıyoruz”
  • Genel olarak görüşülen KOBİ’ler küçülmeye gitmiş, üretim hacimleri azalmış.
  • İhracat yapan firmalar döviz kurundaki artış nedeniyle olumsuz etkilendiklerini ifade etmekte.
  • Genel olarak KOBİ’lerin yeni yatırım planları mevcut değil.
  • Sürecin düzelmesine olan inançlarını yitirmişler.
  • Sigorta primlerinin ve vergilerin ertelenmesi KOBİ’lerin ekonomik açıdan rahatlamasına katkı sağlamamış.
  • Banka kredisi çekme konusunda sicil affı talepleri olup olmadığı sorulduğunda firmalar gereğinden fazla borçları olduğunu ve hali hazırda onları ödemekte güçlük çektiklerini bu nedenle sicil affının yanında tüm borçlarının pandemi sonrasında ekonomik olarak toparlanana kadar ertelenmesi gerektiğini ifade ettiler.
  • Üniversitenin kapalı olmasıyla birlikte konaklama tesisleri, apart oteller, yeme-içme merkezlerinde ciddi bir daralma meydan getirmiş.
  • Pestil sektöründe üretim yapanların %10’unun işyerlerini tümüyle kapattığını, bir o kadarının da devretmek istediğini fakat kimsenin devralmak istemediği ifade ediyorlar.
  • Pestil sektöründe girdi maliyetlerinin % 60′ tan fazla artmasına rağmen ürüne yapmak istedikleri yüzde 20 oranında bir zammın bile piyasa tarafından kabul görmediğini ifade ediyorlar.
  • Pestil Sektörü Avrupa ve Kanada’ya olan satışlarının da pandemi nedeniyle uzun süre durduğunu ifade ediyorlar.
  • Genel olarak üretim maliyetlerinde %100’ün üzerinde artış olduğu belirtiliyor.
  • Üretim tesisleri kapılarına kadar gelen doğalgazı kullanamıyor. Doğalgaz firmasının talep ettiği 100 bini aşan boru döşeme ve teminat için talep edilen meblağsını ödeyemedikleri için kullanılamayan doğalgaz sadece 1 tek KOBİ’nin faydalanabildiği ifade ediliyor. Ne Gümüşhane’de ne de Bayburt’ta kapıya kadar elen doğalgaz kullanılamıyor.

KOBİ’lerin Talepleri de vardı elbette sizlerle onu da paylaşayım;

  1. KGF kredilerinin vadesinin faizsiz uzatılması.
  2. Vadesi gelmiş kredi borçlarının pandemiden sonra 1 yıl ertelenmesi.
  3. Yine sigorta ve vergi ile ilgili yapılandırmaların işletmeler açısından çok önemli olmadığı, burada doğrudan sermaye desteğine ihtiyaç olduğunu
  4. İşçi çıkarmadan faaliyetlerini sürdürebilmeleri için karşılıksız hibe programlarının mutlaka açıklanması gerektiği.
  5. Devletin işletmelere de doğrudan finansal destek yapması gerekliliği

Gümüşhane’de Bir pestil firması yöneticisinin söylediği maliyet artışlarını ve piyasa daralmasını bu firma da aynen dile getiriyor, ayrıca;

  • Daha zayıf tabloya sahip oldukları için daha büyük zorluklar çektiklerini,
  • Devletin üreteni hiçbir noktada desteklemediği gibi, üretim maliyetini düşürecek doğalgaz kullanımını bile; kapılarının önüne kadar gelmesine rağmen, boru çekme ve teminat olarak 80-90 bin lira civarında parayı Kazancı Doğalgaz Dağıtım firmasının istediğini ve ödeyemedikleri için daha maliyetli enerji kullandıklarını dile getirdiler.

Böyle bir durumda devletin kapıya kadar getirdiği doğalgazı kullanamayan üreticinin sorununu çözmek için bir adım atmaması akıl tutulmasıdır. Bütün bunlar sistematik bir şekilde yapılmalıydı.

Bayburt özelinde de şunları söylemek isterim;

Bayburt’un tek milletvekili var o da iktidar partili. Buna rağmen devlet desteği olmayan ve çaresizliğe itilmiş, yoksullaştıkça yoksullaşmış bir il. İlde üterim yok, sanayi yok. KOBİ’lerde çalışan sayısı 100’ü bulmuyor. Devlet desteği yok, özel sektör desteği yok. Eskiden üç işletme vardı, Et ve balık kurumu, Süt tesisi ve yem sanayi vardı. Et-balık ve süt tesisi özel işletmeye satıldı şimdi işlemiyor. Yem fabrikası da kapalı. Süt fabrikası bugün gidin bakın düğün salonu olarak kullanılıyor.

Kentte işkur dışında istihdam sağlayacak bir alan yok!

Bir kaynakları da üniversiteydi her iki ilde de fakat pandemi nedeniyle o da sekteye uğradı ve hizmet sektörü de darbe aldı.

Bayburt’ta bir KOBİ’nin söylediği “Ben bu işletmeyi ayakta tutmak için 13 dairemi sattım. Şimdi ne 1 tane dairem var ne de işletmemin değeri. İşletmeyi devretmek istiyorum alan yok. Kamu burada siyasi ayrımcılık yaptı ve ihalelerde beni yok saydı. Benim işletmem siyasi ayrımcılık kurbanıdır”

Bu arada Bayburt’ta ekonomik olarak kötü bir tablo ile karşılaştık fakat güzel bir şey de oldu;

BayburtSpor’ un Genç Gadalar adında bir taraftar grubu bize nezaketle ve kardeşçe yaklaştı, çok güzel bir karşılama yapıp forma hediye ettiler. Buradan onlara tekrar teşekkür ediyorum ligde başarılar diliyorum onlara…

Dün, Sayın Genel Başkanım da vurguladı ben de bu vesileyle altını tekrar çizmek isterim. Bizim saha çalışmalardan edindiğimiz verilerden biri de partimizin bugüne kadar yaptığımız, önerdiğimiz çözümlerinin çok az kısmının duyulmuş, bilinmiş olmadı. Aynı durum Esnaf ziyaretlerinde de karşımıza çıktı, bugün KOBİ ziyaretleri sırasında da bu tespiti yaptık. Buradan sizlerin aracılığı ile bir kere daha yineleyelim; ziyaret ettiğimiz KOBİ’leri yine gidip ziyaret edeceğiz ve onlar için hazırladığımız önerileri kendilerine anlatacağız.

Sayın Genel Başkanımız dün grup toplantımızda 13 maddelik çözüm önerimizi de deklare ettiler. Biz de bu önerileri gerekirse kapı kapı gezip vatandaşa anlatacağız.

Dipsiz Göl’ün takipçisi de biz olacağız, Söz verilip unutulan Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolunun takipçisi de biz olacağız, Çakırgöl’ün sahibi de biz olacağız. CHP varsa herkes için var…”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Turan Aydoğan, KOBİ Ziyareti İzlenimlerini Paylaştı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!