Söyleşen: Cumali Yardım
Günümüz demokrasisinin en önemli unsurlarından birisi de Sivil Toplum Kuruluşlarıdır. Türkiye Yazarlar Derneği Trabzon Şubesi olarak derneğinizi ve demokrasi blokları içerisindeki yerinizi nasıl tanımlarsınız?
Genel Merkezi Ankara da bulunan derneğimiz Kamu Yararı Statüsünde olup, 40 yılı aşkın mazisi ile adından sıkça söz ettiren bir edebiyat ve yazar kuruluşudur. Trabzon şubesi olarak marjinal uçlarda gezinmeyen her fikrin saygınca tartışıldığı demokratik bir yapıya sahibiz.
Trabzon da çalışmalar yapan bir dernek olarak Trabzon ve Trabzonluların Sivil Toplum Kuruluşlarına bakışı nasıl, bundan biraz bahseder misiniz?
Öncelikle ifade etmeliyim ki Trabzon’da, dernekçilik veya benzeri oluşumları yürütmek kolay değildir. Zira doğası gereği genelde Karadeniz, özelde Trabzon toplumu hırslı, rekabetçi ve liderlik karakteri yüksek bireylerden teşekkül eder. Bu itibarla onların bir araya gelip, herhangi bir oluşumu sağlamış olmaları, birçok şehirle kıyaslanmayacak derecede yüksek bir başarıdır. Bununla birlikte, metrekaresine en çok sanatçı düşen bir şehir olan Trabzon insanı, edebiyat ve kültür-sanat disiplinlerinin her alanında üretken ve duyarlıdır.
Trabzon’da faaliyet gösteren bir dernek olarak şehre kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda bir katkı sunuyor musunuz? Sunuyorsanız bu çalışmalarınız nelerdir? Bu çalışmalarınızı yeterli buluyor musunuz?
Trabzon’da faaliyet icra eden irili, ufaklı birçok kültür-sanat kuruluşu mevcuttur. Bunların içerisinde, ekonomik koşullar elverdiği ölçüde etkin ve düzenli faaliyet icra eden derneklerin ilk sıralarındaki yerimizi korumaktayız. Ekonomik sebeplerle, faaliyet skalamızı yeterli görmemekle birlikte, yerel ve ulusal düzeyde, birçok etkinliğe imza atmış bulunmaktayız.
Sivil Toplum Kuruluşları ve demokrasinin geleceği konusundaki düşünceleriniz nelerdir? Türkiye Yazarlar Derneği Trabzon Şubesi olarak değişmesini istediğiniz hususlarda bir baskı unsuru olabileceğinizi düşünüyor musunuz?
STK’lar demokrasinin vaz geçilmez unsurlarıdır. Dolayısıyla soran, sorgulayan ve okuyan bireyler olarak gerekli düzeye tekâmül ettiğimizde, baskı unsuru diye bir şey zaten olamaz. Zira toplumlar, akabinde yöneticiler, bilgi dağarcığı yüksek bu yetişkin bireylerden oluşacaktır. Ancak buna rağmen elbette kâinat var olduğu sürece farklı düşüncelerin varlığı da pek tabiidir. Burada önemli olan asgari müştereklerde birleşebilmeyi öğrenebilmektir.
Sivil Toplum Kuruluşu’nun önemli bir misyonu da toplumun sorunlarını çözerek onu geleceğe hazırlamaktır. Derneğinizin bu çabaları, geleceği hazırlama da yeterli olur mu? Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Bu konuya dair, ait olduğumuz çizgiye ulaşmamız bağlamında, TYB Trabzon Başkanlığı olarak azami şekilde farkındalık oluşturmaya mütemadiyen gayret etmekteyiz. Yukarıda da ifade edildiği üzere, paydaşlarımızın da, aynı ortak çaba ve asgari müştereklerde buluşmaya yönelik çaba içinde olmaları halinde, gelecekte müspet manada kayda değer mesafeler kat edeceğimize inanıyorum.
Kamuran TUNA
Trabzon TYB Başkanı
Eline sağlık Cumali.
Bu söyleşi dizisinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Toplumların değişiminde Sanat ve Edebiyatın ve dolayısı ile Sanatçı ve Edebiyatçının oldukça önemli rolü vardır. İçinde bulunduğumuz dönemde sorunun tespiti, adının koyulması, çözüm ve mücadele şeklinin nasıl olması gerektiği, diğer demokratik kitle örgütleri ile birlikte hareket konularında yol gösterici olması gerekenler yine Sanatçı ve Edebiyatçılardır. Trabzon Yazarlar Birliği derneğin tüm saygıdeğer üyelerini selamlıyorum. Sorumluluğunuz çok büyük ve hayati önemlidir.