ÇOK GÜZEL BE MAÇKA

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araştırmacı-Yazar Turhan EYÜBOĞLU Yazdı...

Kafkaslardan gelen Oğuz Bayındır boyundan olan Boğaç Han ve Kaan Turali Han’ın tarihini tüm Maçkalıların bilmesi ve idrak etmesi için Maçka’da onları anmak ve de yılda bir defa otağ kurarak bu işi organize edecek girişimde bulunmasak bile bunu hatırlamak çok güzel be Maçka!

Rus Savaşında ülkesi için canlarını Hordokop bayırlarında ve Mars ormanlarında veren şehitlerin yerini bilmek, ama bir şey yapamamak ne kadar kötüyse de yerlerini bir Çanakkale misali tarihinde gezilen iki avucun gökyüzüne açılarak duası okunan yer yapma isteğimiz hayalde kalsa da hatırlamak çok güzel be Maçka!

İzmir’de, 9 Eylül’de Yunan’ı denize döktükten sonra Yunan bayrağını indirip Türk bayrağını diken Maçka’lı Şerafettin Yüzbaşı’yı (Şerafettin İzmir) anacak ve Maçkalılara tanıtmak için hiçbir şey yapmasak da bu gerçeği hatırlamak çok güzel be Maçka!

FB IMG 1646219796901

Dünya çapında şair ve ressam Bedir Rahmi Eyüboğlu’nun yılda bir defa baskı sergisini açmak için girişim yapacak, bu vesileyle söyleşiler yapmak için şair ve ressamları Maçka’ya davet edecek, Trabzon’da resim sanatıyla ilgili tüm ressamların, resim öğrencilerinin, halkın Maçka’ya gelmesini sağlayacak ve bu tür organizasyonun içinde olacak hiçbir girişimde bulunmasak da bu gerçeği hatırlamak yine de çok güzel be Maçka!

Yıllardır yetiştirdiği onlarca ressam, şair, yazar, sanatçıyı anacak ve onları tanıtacak bu değerlere değer verecek ‘ahde vefa’nın ne olduğunu idrak edecek bir adım atmasak da ve bunu bir kayıp olarak görmesek de bunları hatırlamak çok güzel be Maçka!

Atatürk’e kemençe çalan Ferhat Özyakupoğlu, Hasan Tunç ve üç yüz elli civarında bestesi olan üretken insan Erkan Ocaklı’yı anmak için hiçbir girişimde bulunmasak da Atatürk’ün önünde defalarca horon oynamış Soldoy ekibini Maçka’da yaşatmak için bir adım dahi atmasak da bunları hatırlamak çok güzel be Maçka!

‘Kara Afrika’ya hayat veren Türk!’ olarak dünya literatürine geçen ve Türk bayrağını Afrikalılara sevdiren ve ona ‘Cumhurbaşkanı ol!’ dedirttirecek kadar sevilen 1976-1984 WHO Çiçek Hastalığı Endikasyon nişanı alan Celalettin Algan’ın yılda bir defa hayatını ve dünyadaki yerini anmak için toplantı yapacak tek bir girişim yapmasak da bunu hatırlamak çok güzel be Maçka!

İyi bir araştırmacı, iyi bir çevirmen olarak bilinen ve ele aldığı konulara yaklaşımındaki özgünlüğüyle dikkat çeken, Divan Edebiyatı, Türk Dili, Tasavvuf Edebiyatı ve Tarihi, Alevi-Bektaşi Kültürü, Anadolu Uygarlıkları, felsefe, mitoloji, arkeoloji, Karadeniz Folkloru gibi pek çok alanda eserler vermiş, başta Latince, Almanca ve İngilizce olmak üzere pek çok dil bilen, Türkçeye pek çok yapıt kazandıran İsmet Zeki Eyüboğlu’nun dünyadaki yeri bilindiği halde anılması için  girişim yapılmasa da onu ve yüz iki eserini hatırlamak çok güzel be Maçka.

Sümela’yı ziyarete gelen binlerce insanı Maçka merkezde tutmak ve esnafın faydalanmasını sağlamak için Halk Eğitim Binasını, Maçka Müzesi olarak tasarlamak ve yapmak için umut olacak hiçbir girişimde bulunmasak da bu gerçeği hatırlamak çok güzel be Maçka!

Tarihi Müzeyi kurmak için çaba sarf etmesek de Ankara’da olan Sümela Manastırının hazinesini ait olduğu topraklara getirerek o tarihi müzede sergilemeyi başaramasak da Maçka’nın geleceğini düşünme iradesini ortaya koyacak bir adım dahi atmasak da bu gerçekleri hatırlamak çok güzel be Maçka!

Bir türlü Kuştul Manastırını ve Vazelon Manastırını turizme açmak için bir irade gösteremesek de onların turizme kazandırılacağı günü hatırlamak çok güzel be Maçka!

Ülkeye malolmuş, sanat ve kültür alanında yetiştirdiği insanların her yıl anılmasını sağlayacak ve kültür haftaları düzenleme cesaretini gösterecek tek bir adım dahi atmasak da o günlerin bir gün mutlaka gerçekleşeceğini hatırlamak çok güzel be Maçka!

Ne güzel şey hatırlamak seni, yazmak sana dair! Değil mi Maçkalılar?

ÇOK GÜZEL BE MAÇKA

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!