Hocam, Trabzon’un değişmezi nedir?
“Yaşamak için başarmak, başarmak için de üretmek zorunda olmasıdır.”
Trabzonspor büyük olduğu için mi sevilen bir kulüptür, yoksa sevildiği için mi büyüyen bir kulüptür?
“Sevildiği için büyüyen bir kulüptür. Ve bu sevgiyi yaratan doğruluğun, haklılığın, mücadelenin, kararlılığın ve sadakatın temsilciliğidir. Bunlar bir Anadolu özlemidir. Bu nedenle Trabzonspor Anadolu’nun sesi, Anadolu’nun gururu, Anadolu’nun lideri olmuştur. Trabzonspor yalnızca dört büyükten biri değil, Anadolu’nun ayrıca tek büyüğüdür.”
Hocam, biz bu yere nasıl geldik?
“Trabzonspor bu yere diğer kulüplerle sevişerek değil, savaşarak gelmiştir.”
Bunu toplum biliyor mudur?
“Toplum, Trabzonspor’un nasıl kurulduğunu, haksızlıklarla nasıl savaştığını, büyüklüğe nasıl ulaştığını algılayamadığı için hiçbir şey vermeden her şeye sahip olmak istiyor.”
Trabzonspor öz kaynağını hala aktif kullanabiliyor mu?
“Biz; bilinçsizce harcadığımız, değersiz görüp hiçliğe gömdüğümüz öz kaynağımız olmadan, var olmaya çalışıyoruz. Yani Trabzonspor’un ruhunu yok edip, bedenini yaşatmaya çalışıyoruz.”
Hocam, bazı yönetimlerde yöneticilerin bir yere gelmek veya şahsi işlerini yapabilmek için Trabzonspor’un kullanıldığına şahit olduk. Sizce yönetici kriteri nasıl olmalıdır?
“Trabzonspor’a daha planlı, kurumsal, paydaş, yenilikçi, gerçekçi, kararlı, seçici, saydam, saygılı, girişimci, yürekli, demokratik, tutarlı, coşkulu, uyumlu, dinamik bir yönetim anlayışı gerekirken önemlileşmek, ilişki geliştirmek, sosyal bir statü kazanmak, siyasi bir hamle yapmak çoğunlukla yönetici olma kriteridir.
Oysa konu bilgisi, kurumsallaştırma anlayışı,uzmanlarla çalışma bilinci, süreci betimleme ve yönetme kabiliyeti, potansiyeli etkin kullanmak, paydaşlarına değer vermek ve rekabet pozisyonunu belirleyebilmek gerektirir.”
Hocam, Trabzonspor’da patron başkanlar da oldu. Bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum?
“Trabzonspor’un patrona değil, lidere ihtiyacı var. Bazılarının Trabzonspor’a patronluk yapmaya kalkışmış olması o insanların büyüklüğünü değil, Trabzonspor’un küçüldüğünün göstergesidir. Tek bir patron vardır. O da Trabzonspor’dur. Kimin şahsi statüsü ne olursa olsun Trabzonspor’un patronluğunu benimsemek zorundadır.”
Trabzonspor’da nasıl başkanlar tercih edildi?
“Ne yazık ki kazandıran başkanlar değil de vaat eden başkanlar tercih edildi. Sonunda arzu ettiklerimizi duyduk; ama beklediklerimizi göremedik! Paralı başkan davetlerinin ortaya koyduğu sonuç şudur: ‘Destek isteyenler, duymak istediklerimizi vaat ettiler; ama hiçbir zaman görmek istediklerimizi ortaya koymadılar.’ Mevlana bizleri ‘İnsanda güzel olan yüzdür, yüzde güzel olan gözdür; ama insanı insan yapan ağzından çıkan sözdür.’ düşüncesiyle ne güzel uyarıyor!’
Bir kulübün en önemli kapitali nedir?
“Bilgidir! Bilgi sermayesi yetersiz bir kulübün güçlü adımları, doğru açılımları ve üretici yatırımları olması mümkün değildir. Bir kulübün üç çeşit sermayesi vardır:
1- Bilgi
2- Prestij
3- İnsan kaynakları
Bu üç sermayeyi bir arada bulundurmak ve ilişkilendirmek kulüp performansının ayrılmaz değerleridir.”
Hocam, başarının yolu nedir?
“Başarının kesin yolunu gösteremem; ama başarısızlığın yollarını şaşmaz biçimde tanımanızı sağlayabilirim: ‘Sevgisizlik, güvensizlik, kararsızlık ve yalnızlık.’ Başarma gücümüzün farkına vardığımızda kim olduğunuzu öğrendiniz demektir. Bilin, göreceksiniz; arayın, bulacaksınız; çalışın, başaracaksınız; sevin, yaşatacaksınız! Başarılı bir işin dört bileşeni vardır: Doğru bilgi, doğru insan, doğru imkan ve doğru zaman!”
Kazananları kaybedenlerden ayıran değer nedir?
“Farkındalık ve asla pes etmemektir!”
Hocam, herkesin ağzında her sezon başı bir transfer söylentisi alır yürür. Sizce transfer nedir?
“Prestij, ekonomi, güçlenme, bütünleşme, yatırım, özgüven ve büyümedir. Transfer çalışmalarının derinleştirilmesi, genişletilmesi, birleştirilmesi, seçkinleştirilmesi ve etkinleştirilmesi doğrultusunda bir plana, imkana ve uzmana ihtiyaç vardır.”
Hocam, transfer nasıl olmalıdır?
“Transferin hareket kazandırıcı, tamamlayıcı, sonuç üretici bir değeri olmalıdır. Bugünkü kulüplerin uygulaması ise ‘doldur boşalt’ uygulaması ile rastlantıya dönüktür. Kulüpler, transferde risklerini yeterince iyi tahmin edemedikleri için mali ve sportif büyük sorunlar yaşıyorlar. Bununla beraber iyimserlik ve sokak fanatizminin baskısı ile aynı yanlışlar tekrarlanıp gidiyor. Bu yanlışlara giren kulüpler maalesef daima en doğrusunu yaptığına inanıyor.”
Hocam, transfer kriterleri nelerdir?
“1- Kendinizi abartısız değerlendirerek hedefinizi belirlemelisiniz.
2- Teknik olarak ihtiyacınızı tespit etmelisiniz.
3- Araştırma aceleye getirmeden, çok yönlü yapılmalıdır.
4- Seçicilerin ehliyetinden emin olunmalıdır.
5- Her durumda ölçü korunmalıdır.”
Not : Özkan Sümer’in cevapları şimdiki zaman için değil, yaşamı boyunca verdiği cevaplardır.
Kaynak : Kendini Yaratan Adam Özkan Sümer, Hasan Al. (Lütfen bu kitabı alıp okuyun.)