Özel röportaj
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Trabzon ziyaretlerinde viratrabzon’un sorularını yanıtladı.
YAŞAM BAHÇELERİNDEN 26 TON HASAT
Beylikdüzü Belediye Başkanı seçildikten sonraki geçen 1 buçuk yılı bize özetleyebilir misiniz? Sorumluluğu yüksek bir belediyeyi devraldınız…
Ekrem Başkan’ın teknik koordinatör başkan yardımcısıydım. 1 buçuk yıl içinde de seçim bir türlü bitmedi. 23 Haziran seçimleri oldu. Sonrasında da yaklaşık 7 aydır koronavirüs sürecindeyiz. Hiç bir belediyenin daha önce test etmediği bir süreç aslında. Bilindik bir sorunla karşı karşıya değildik. Pandemi ile mücadelede belediyelerin rolü çok önemliydi. Merkezi hükümetin her noktaya yetişmesi mümkün değil. Belediyenin operasyonel gücü muazzam. Biz de o operasyonel gücü muazzamlığını bölgemizde kullandık. Çok önemli bir sınav. Sıkıntılar ve acılar yaşadık. İnsanlığın bundan bir ders çıkarması lazım. Doğaya saygılı, insana saygılı belediyecilik yapması lazım. Özgürlüklerimizin ne kadar kıymetli olduğunu evde kaldığımız dönemde anladık. Kriz anlarında belediyelere ne kadar ihtiyaç duyulduğunu belediyeler öğrendi. Gıda krizlerinin ne kadar sıkıntı yaratacağını gördük. Marketlerin önünde kavgalar yaşadık, market raflarının boşaltıldığını gördük. İstanbul lojistiğini tırlarla karayoluyla sağlayan bir kent. Yarın bu tırların İstanbul’a girişleriyle ilgili bir sıkıntı yaşansa nasıl güçlükler çekebileceğimizi gördük. Biz kentin topraklarını üretime döndürelim dedik. Kent merkezinde yaşam bahçeleri yaptık, ektik, biçtik. Orada üretilen gıdaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Kış dönemi için hasatımız 26 tondu. Bu kentin toprakları, bu kentin yoksullarını doyuracak iddiasını koyduk ortaya. Ama bu iddianın arka planında şu var. Yarın oluşabilecek bir afette bu kent kendi üretimini yapabilmeli. Şuan afet koordinasyon merkezi tasarlıyoruz. Bin metrekarelik bir mutfağımız var.
AKILLA, BİLİMLE VE ADALETLE
Büyükşehir için neler söyleyeceksiniz. Ekrem İmamoğlu ile İstanbul nasıl değişiyor?
Ekrem Bey’le 5 yıl Beylikdüzü’nde görev yaptım. Nasıl vizyonu olduğunu biliyorum Sayın İmamoğlu’nun. İstanbul’un 39 ilçesine adaleti de getireceğini biliyorum. Geçmiş dönemlerde insanların büyükşehir belediye başkanını görmesi mucizeydi. Belediye başkanı da olsanız göremiyordunuz. Ekrem Başkan 39 ilçeyi dolaştı, ikinci turlarını da attı. Bütün yatırımları adım adım denetliyor. Geçmişte ötelenen siyasi yönetim anlayışı ile iliştirilendirilen büyük şehir yatırımları bugün 39 ilçeye eşit şekilde dağıtılıyor. Geçmişte halı altına atılan bütün sorunları başkanımız gün yüzüne çıkarttı. Tek tek çözülüyor. Çok ciddi alt yapı sorunları vardı. Bir çok alanda İSKİ çalışmalarını sürdürüyor. İlk kez İmamoğlu ile Beylikdüzü bu altyapı hizmetleri ile buluştu. Üsküdar meydanı denizle birleşiyordu. En son görüntüleri başkanım paylaştı. Bugün İstanbul’da bir çok duran metro yatırımını hayata geçirdi. Başkan İmamoğlu’nun İstanbul’un kaderine etki edeceğini düşünüyorum ve İstanbul’un o kötü gidişini akılla, bilimle ve adaletle düzelteceğine inanıyorum. İnsanlar yaşadığı kentlerde fikirlerini söyleme özgürlüğüne sahiptir. Geçmiş yönetimler kulak tıkadılar. Ben biliyorum ki Ekrem İmamoğlu, çocukları eşitleyecek. Kreş projelerini başlattı, bugün 15 kreş hizmete başladı. Fakat her türlü engelleme ile karşı karşıya. Elini ayağını bağlamaya çalışan anlayışla mücadele ediyor bir taraftan. Vatandaşın A partili, B partili olduğu belediye başkanını ilgilendirmez, siz hizmeti götüreceksiniz ona. Sayın İmamoğlu’nun İstanbul için bir şans olduğunu düşünüyorum. Trabzon’un da Sayın İmamoğlu’na sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Trabzon’un evladı. Tabi ki bizlerin eksikleri olabilir. Bir anda kentin üzerine yıkılmış sorunları bir çırpıda çözmek mümkün değil ama şuan her türlü ekonomik zorluğa rağmen çok önemli işler yaptı. Su da yüzde 40 indirim yaptı. Hijyenin en önemli olduğu dönemde İSKİ bu kararı aldı.
BÜTÜN BELEDİYELERE EŞİT HİZMET
Görev yaptığımız kurumlarda kişinin liyakatine bakıyoruz. Liyakatle bu kenti yönetmek gerektiğini söyledi. Mahallenin size oy verip vermediğine bakmazsınız. Geçmişte Beylikdüzü’ne uğramayan anlayış ortadan kalkmış ve parti gözetmeksiniz bütün belediyelere hizmet verilmesi devam ediyor. İstanbul’un ilk şehir plancı belediye başkanıyım. Benim tek derdim vatandaşa hizmet üretmek. Eşit adaletçi bir yaklaşımla sağlayabilirsiniz.
TRABZON ŞUAN TRABZON GİBİ DEĞİL
Trabzon İstanbul’dan nasıl görünüyor?
Trabzon’un çok kıymetli değerleri var, bu kenti yönetenler bu değerlere sırtını çevirmemeli. Trabzon’u Trabzon yapan özellikler var. Arafilboyu Mahallesi’nin ne anlama geldiğini ben anlatmayayım Trabzonluya. Karadeniz’in hırçın dalgalarının bu kent için ne kadar kıymetli olduğunu anlatmayayım. Ama bugün “Trabzon bir sahil kentidir” hiç kimse diyemez. Trabzon’da sahil yolu yapılarak, denize çıkışı engellenmiştir. Kötü yapılaşmalarla, kötü kararlarla Trabzon kentinin değerleri maalesef ötelenmiştir. Bu geri dönülmez bir durum mudur? Hayır değildir. Trabzon’un değerlerine fayda sağlayan her anlayışa hizmet etmek lazım. Yatırım kararları Ankara’dan verilmez, Ankara’dan bakarak Trabzon dinamiklerini okuyamazsınız. Yerinden yönetimin çok önemli özellikleri vardır. Trabzon kentinin bir an önce kendi vizyonunu ortaya koyması lazım.
Trabzon merkez ve bölgeye ağabeylik yapmış bir kent, buna uygun vizyonun ortaya koyulması lazım. Ankara’nın da alacağı kararlar da vardır ama bu kentin yerel yöneticileriyle istişare edilerek ortaya karar çıkması lazım. “Ben yaptım, oldu” şeklinde bu kenti yönetemezsiniz. Tanjant yolu zamanında yapılırken hata yapılmıştır. Tanjant demek kente teğet geçen yol demektir. Tanjant şuanda kentin tam göbeğinde kalmış. O günden belliydi. Sahil yolu da öyle. Kente değer katacak yerde kentin önünde bir set olmuştur. Buna da maalesef yerel yöneticiler engel olamamıştır. Trabzon’un sahille irtibatını, doğayla ilişkisini, tarihsel bağını kesemezsiniz. Trabzon kalesine sahip çıkmak zorundadır, eski yerleşimine sahip çıkmak zorundadır. Kente değerini katan budur. Trabzon şuan Trabzon gibi değil.
TRABZONSPOR’DA SİYASET YAPILMAZ
Trabzonspor’la ilgili neler söylemek istersiniz?
Bu kentin kalbi Trabzonspor’la atar. İnsanların enerjisine enerji katar Trabzonspor. Trabzonspor’a ziyarette bulunduk. Bazı şeyler vardır ki siyasetten çok uzak tutulması gereken alanlardır bunlar. Trabzonspor bunlardan bir tanesi. Biz Trabzonspor’dan içeriye gireceğimiz zaman siyasi hüviyetimizi kapıda bırakmamız gerekiyor. Eğitimde, inançta ve sporda siyaset yapılmaz. Hele de Trabzonspor’da hiç yapılmaz.