İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, koronavirüs salgını döneminde sadece yaklaşık üç ay çalışabilen ve ekonomik anlamda çok büyük zorluklar yaşayan halı saha işletmelerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı olmak üzere her iki bakanlık tarafından cevaplanması için TBMM Başkanlığına iki soru önergesi verdi.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Örs, “Halı saha işletmeciliği 20 bin ortak/işletmeci, 40 bin çalışan, 50 bin antrenör olmak üzere aileleri ve yan sektörlerle beraber yaklaşık 500 bin kişiyi kapsayan bir sektördür. Türkiye’de ilk vakaların görülmesinden sonra İçişleri Bakanlığı genelgesi ile ülkemizdeki 12 bin halı saha işletmesinin faaliyetleri durdurulmuştur. 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle spor tesisleri açılmış, ancak halı sahalar kapalı kalmıştır. 4 Ağustos 2020 tarihinde yayınlanan Gençlik ve Spor Bakanlığı genelgesi ile 12 Ağustos 2020 tarihinde halı sahalar faaliyete başlamış, Kasım ayında başlatılan saat kısıtlaması nedeniyle tekrar kapatılmıştır. Salgın döneminde sadece yaklaşık üç ay çalışabilen halı saha işletmeleri, alınan tedbirler sonucunda ekonomik anlamda çok büyük zorluklar yaşamaktadır. Tesislerde çalışan personeller bu süreçte maaş alamamış, giderlere denk olmayan kısa çalışma ödeneği ile geçimini sağlayamaya çalışmıştır. Buna bağlı olarak bu vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu çok zor günler yaşamaktadır. Halı saha işletmecilerinin, çalışanlarının ve diğer tüm paydaşlarının yaşamış olduğu bu mağduriyetlerin çözüme kavuşturulması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
İYİ Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, vermiş olduğu soru önergelerinin gerekçesinde; “Ülkemizde direk temasın ve bulaşı riskinin yüksek olduğu, tamamen kapalı ve dar alanlarda hizmet veren sosyal mesafeye uyulmanın zor olduğu tesis ve salonların açık; el ile oynanan ve futbola göre çok fazla fiziki temas olan sporların serbest olduğu bilinmektedir. Buna rağmen aynı sosyal çevreden insanların bulaşı riskinin çok daha düşük olduğu, elle oynanmayan ve teması diğer branşlara göre daha az olan futbolun, 1500 m² açık alanda 14 kişinin farklı ekipmanlar ile spor yaptığı, soyunma odaları, duş vb. ortak alanların kapalı olduğu halı sahalarda spor yapılması yasaktır. Bunun yanında aynı spor, aynı kurallarla ve kapalı bir alanda oynanan salon futbolu yönetmeliğe göre serbest iken halı sahalarda futbol oynanmasının yasak olması izaha muhtaçtır. İlgili kişi ve STK’lar tarafından bizlere iletilen bilgiler doğrultusunda sektörün yaşadığı ekonomik sorunlara baktığımızda; halı saha tesislerinin %80’i oldukça büyük, ticari ruhsatlı kiralık arsalar üzerinde kurulu olduğundan, kapalı olsa da yüksek kira maliyetlerini karşılamak zorunda kalmaktadır. Mücbir sebep yasası olmadığından, Vakıf ve Devlet arazilerinde dahi kira ödemek durumundadırlar. Halı saha tesisleri çek, senet ve kredilerle borçlanarak kurulmakta, yapılan tadilatlarda aylara bölünen ödemeler şeklinde yapılmaktadır. Yeni açılan ya da yenileme yapan yüzlerce tesis borçları nedeniyle iflasın eşiğine gelmiştir. Spor okulları, yerel liglerin altyapı takımları halı saha sektörü ile bağlantılıdır. Tesislerde hizmet veren bu spor okullarında ve yerel lig takımları altyapılarında çalışan 50 binin üzerinde antrenör ekonomik olarak çaresiz kalmıştır. Ülkemizdeki yaşam şartları, iş şartları, mesai saatleri, insanların boş vakitleri ve spor yapma zamanları göz önüne alındığında, zaten akşam saat 19:00’dan sonra faaliyet gösteren halı sahaların koronavirüs risk haritasına göre düşük ve orta riskli illerde 09:00-19:00 saatleri arasında açılmasının mağduriyeti çözmeyeceği de açıktır.” diyerek Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından cevaplandırılması için soru önergelerini Meclis Başkanlığına sundu.
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün Bakanlara şu soruları sordu :
1- Halı saha işletmelerinin yaşamış olduğu bu sorunlara ilişkin Bakanlığınızca yapılan ya da yapılacak olan herhangi bir çalışma var mıdır?
2- Halı sahalar ne zaman açılacaktır?
3- Direk temasın ve bulaşı riskinin yüksek olduğu, tamamen kapalı ve dar alanlarda hizmet veren sosyal mesafeye uyulmanın zor olduğu tesis ve salonların açık; el ile oynanan ve futbola göre çok fazla fiziki temas olan sporların serbest olmasına rağmen daha az risk taşıyan halı sahaların kapalı olmasının gerekçesi nedir?
4- Halı sahalarda yapılan spor ile aynı olan ve aynı kurallarla kapalı bir alanda oynanan salon futbolu serbest iken halı sahalarda futbol oynanmasının yasak olmasının gerekçesi nedir?
5- Hali hazırda kapalı olan ve ne zaman açılacağı belli olmayan halı saha işletmelerinden geçimini sağlayan tüm paydaşların yaşadığı ekonomik sorunların çözümüne ilişkin Bakanlığınızca ya da Bakanlığınızın ilgili kurumlarla ortaklaşa yaptığı ya da yapacağı bir çalışma var mıdır?
6- Pandemi döneminde yeni açılan veya yenileme çalışmaları yapan ancak pandemi kısıtlamaları nedeniyle çalışamayıp iflasın eşiğine gelen halı saha işletmeleri ile ilgili Bakanlığınızca ya da Bakanlığınızın ilgili kurumlarla ortaklaşa yaptığı ya da yapacağı bir çalışma var mıdır?
7- Ekonomik anlamda zor duruma düşen sektörün paydaşlarına ekonomik anlamda destek verilmesi ile ilgili bir çalışma var mıdır?
8- Ülkemizdeki yaşam şartları, iş şartları, mesai saatleri, insanların boş vakitleri ve spor yapma zamanları göz önüne alındığında, zaten akşam saat 19:00’dan sonra faaliyet gösteren halı sahaların koronavirüs risk haritasına göre düşük ve orta riskli illerde 09:00-19:00 saatleri arasında açılmasının mağduriyeti çözmeyeceği açıktır. Bu şekilde alınan bu kararın gerekçesi nedir? Tesislerin açık olduğu saatler hususunda yeni bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?