Yeni Çağ yazarı Arslan Bulut, bugünkü köşe yazısında viratrabzon’un Türkiye Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ile yaptığı röportajı gündemine aldı.
Trabzon’un yakın tarihinin konuşulduğu röportajda Türkiye Mimarlar Odası Başkanı Muhçu’nun açıklamalarına dikkat çeken Arslan Bulut köşesinde şu ifadelere yer verdi:
*Dördüncü haber, “viratrabzon” sitesinden. Trabzon Düşünce ve Kültür Platformu adına Mehmet Fatih Köroğlu, merhum Gazeteci-Yazar arkadaşımız Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu‘nun çok emek verdiği siteyi yeniden yayına başlattı.
“viratrabzon” için Elif Çavuş, Türkiye Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ile Trabzon ağırlıklı özel bir röportaj yaptı. Konumuz ile ilgili bölümde Muhçu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bölgedeki yatırım kararları ve kentleşme süreçleri bölgenin dinamiklerine bağlı olarak planlanmıyor. Tam tersine bölgenin pazarlanması ve buradan bir takım rantlar elde edilmesi için devletin tepesinden yerel yönetim işbirliği ile bölgeye dayatılıyor. HES’ler böyle, Yeşil Yol, yaylaların ticarete açılması böyle bir anlayışla dayatılmıştır. Uzungöl, Ayder, Fırtına Vadisi’nin yapılaşmaya açılması tamamen başka dinamiklere bağlı olarak gündeme getirilmiştir. Bölgede yaşayan insanların gereksinimi değildir. Özellikle Orta Doğu’daki sermaye gruplarına bölgenin peşkeş çekilmesi söz konusu… Bu sermaye gruplarının burada yapacağı tesisler üzerinden şehrin pazarlanmasından bahsediyoruz. Bu bölgenin demografik yapısı da değişime uğramaktadır. Bölgede Orta Doğulu bir nüfus ağırlık kazanmaya başlamıştır. Onlara öncelik veren bir kentleşme politikası vardır. O dönemin Trabzon Valisi, ‘Trabzon’da 1 milyon kişilik Arap kenti yapacağız’ demiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar şeyhini, Trabzon semalarında helikopterle gezdirmiştir ve taahhütlerde bulunmuştur. Kentsel dönüşüm adı altında projeler gündeme geldiğinde bunu şöyle yorumlamak gerekir; bu, bölgenin Orta Doğu’ya pazarlanmasıdır. Orta Doğulu bir nüfus oluşturulacaktır. Bunun yaratacağı sosyal problemler var. Giderek bölgenin Orta Doğulaşması gibi bir süreçten bahsedebiliriz. Orta Doğu’nun yoz değerleri; kaos, şiddet, savaş gibi unsurların bölgeye taşınması söz konusu. Üstelik bu handikap devlet eliyle yapılıyor.”
Kaynak Yeniçağ: “Yeni Orta Doğu’nun şafağı” ve “Trabzon’da 1 milyonluk Arap kenti!” – Arslan BULUT