BUĞDAY DA,ZAMLARDAN NASİBİNİ ALDI…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), ucuz buğday kapsamında piyasaya sattığı ekmeklik ve makarnalık buğday fiyatlarında artışa gitti. Ekmeklik ve makarnalık buğday fiyatları yayınlanırken, arpa fiyatları ise yayınlanmadı…

BUGDAY

TMO, ucuz buğday satışında 25 Mart’tan itibaren artışa gitti. Buna göre, ekmeklik buğday fiyatları 2.625 ile 2.675 TL/tondan 3.210 ile 3.325 TL/tona çıkarıldı. Makarnalık buğday fiyatları da 3.200 ile 3.250 TL/tondan 3.900 ile 3.950 TL/tona çıkarıldı. 

UN REGÜLASYONU KAPSAMINDA PİYASAYA VERİLEN UCUZ BUĞDAY FİYATLARI ARTIRILDI 

TMO, un regülasyonu kapsamında piyasaya sattığı ucuz buğday fiyatlarına zam yaptı. Ekmeklik buğday fiyatlarına tonda 650 lira artış yapan TMO, makarnalık buğday fiyatlarında ise 700 lira artışa gitti. TMO, geçtiğimiz Ocak ayında da fiyatlarda artışa gitmiş ancak gelen tepkiler üzerine yapılan zam geri çekilmişti. 

ARPA FİYATLARI YAYINLANMADI

Diğer yandan Nisan ayı ekmeklik buğday ile makarnalık buğday fiyatları yayınlanırken, arpa fiyatları ise yayınlanmadı. Alınan bilgilere göre besicilere verilen ucuz arpa satışında da zam yapılacak. 

TARIM 1
TARIM 2

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI TEPKİ GÖSTERDİ…

Ziraat Mühendisleri Odası,ekmeklik buğdayın zamlanmasına tepki gösterdi.İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran,üretici yerine sanayicinin desteklenmesinin ülkeyi çıkmaza sürükleyeceğini belirtti.

“Sanayicilere büyük sübvansiyon uygulanıyordu”

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran“İthal edilen buğday sanayicilere neredeyse uluslararası fiyatlardan alınıp çok düşük fiyatlarla sanayiciye veriliyor. Sanayicilere büyük sübvansiyon uygulanıyordu. Bu sübvansiyon uygulanmasında kullanılan fon hazineden karşılanan para. Bu para geçtiğimiz ekim sezonunda buğday üreticilerine verilseydi iç yeterlilik sağlanabilirdi ve Türkiye küresel fiyat artışlarından etkilenmezdi” dedi.

“TMO bütçesi de yeniden revize edilmelidir”

TMO’nun sanayicilere uyguladığı bu sübvanseler neticesinde zarar ettiğini belirten Kapıkıran şu değerlendirmelerde bulundu:

“Fiyatların artık küresel pazarda artacağına ilişkin veriler oluşmaya başlayınca sanayiciye uygulanan fiyatlara da bu beklenti yansıtıldı. Zaten üretim yetersizliklerin yaşandığı dönemde zorunlu temel gıda ihtiyaçlarını ithalatla karşılamak zorunda kalacağımızdan gıda tarım bütçesinin yeniden değerlendirilmeye ihtiyacı ihtiyaç vardır. TMO bütçesi de yeniden revize edilmelidir. Aksi halde süregiden gıda krizi sanayicinin ham madde temininde artan maliyetleri tüketiciye ekmek ve un zammı olarak dönecek.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BUĞDAY DA,ZAMLARDAN NASİBİNİ ALDI…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!