Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, fındık üreticilerinin pandemi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor günler geçirdiğine dikkat çekerek, üretimin olumsuz etkilenmemesi için geciken 2020 yılı fındık alan bazlı destek ödemelerinin fındık üreticilerinin banka hesaplarına bir an önce yatırılması çağrısında bulundu.
Fındık alan bazlı gelir desteğinin, her yıl Mart ayı sonunda ya da Nisan ayı başında fındık üreticilerinin hesaplarına yatırıldığını ifade eden Kaya, “Mayıs ayına gelindi, 2020 yılı alan bazlı destek ödemeleri hâlâ yapılmadı, ne zaman ödeneceği hakkında da hükümetten bir açıklama yok. Fındıkta ilaçlama ve gübreleme dönemi geldi. Üreticinin cebinde gübre alacak, ilaç alacak para yok. Pandeminin ve ekonomik sıkıntıların belini büktüğü 400 binin üzerindeki fındık üreticimiz biran önce desteklerin ödenmesini bekliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı aralarındaki organizasyon sorununu bir an önce çözmeli ve destek ödemelerini üreticilerimizin hesaplarına yatırmalıdır.” dedi.
“Verimi ve Kaliteyi Artırmak İçin Destekler Zamanında Ödenmeli”
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Türkiye’nin dünya fındık üretiminde tekel konumda bulunduğunu ve fındığın 2 milyar doların üzerinde döviz girdisi sağlayan milli ve stratejik bir ürün olduğunun altını çizerek, “Fındıktaki verimi ve kaliteyi artırmak için üreticinin fındık bahçelerine gerekli bakımları zamanında yapması çok önemlidir. Alan bazlı gelir desteği bu bakım masraflarını karşılamak için veriliyor. Hükümet üreticiye bu destekleri zamanında ve yeterince ödemezse, üretici fındık bahçelerine nasıl bakım yapacak, nasıl daha verimli ve kaliteli ürün alacak?” diye sordu.
“Fındıkta Girdiler Yüzde 100’ün Üzerinde Arttı, Alan Bazlı Gelir Desteği 7 Yıldır Yerinde Sayıyor”
“Başta gübre, ilaç, mazot olmak üzere hemen her şeyin fiyatı yüzde 100’ün üzerinde artarken 2014 yılından bu yana dekar başına 170 TL olarak ödenen alan bazlı gelir desteği 7 yıldır yerinde sayıyor. 2014 yılından bu yana sadece enflasyon farkları eklense fındık alan bazlı gelir desteğinin 2020 yılı için yüzde 120 artışla dekar başına 375 TL olması gerekirdi. Bırakın enflasyon artışını, destek ödemelerine 1 lira dahi artış yapılmadı.”
“Geçilmeyen Köprüye Var; Üreticiye, Esnafa, İşçiye, Emekliye Yok…”
“Geçilmeyen köprülerin, uçulmayan havaalanlarının garanti paralarını hiç geciktirmeden ödeyen, her türlü keyfe, lükse para bulabilen AKP hükümeti, söz konusu vatandaş olunca, üretici olunca ya para bulamıyor ya da on defa düşünerek, elleri titreyerek ödeme yapıyor. Fındık, çay desteklerinde yıllardır artış yok. Pandemi nedeniyle can çekişen esnaflarımıza destek yok, işçiye, emekliye zam yok…
Vatandaş zor günlerinde devletinden yardım bekliyor; devletimizin kaynakları kime, nereye harcanıyor? Gerçekten merak ediyoruz!
Vatandaşını düşünmeyen, vatandaşın derdiyle dertlenmeyen bu iktidardan ilk seçimlerde kurtulacağız.”