CHP’li Aydoğan’dan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına Kritik Hatırlatmalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi üzerine yapılan görüşmeler sırasında söz aldı ve Somalı madencileri, Elektrik ve doğalgaz yoksulluğu ve yoksunluğunu, Tüketiciden tahsil edildiği halde devletin kasasına aktarılmayan elektrik enerjisi fonu bedellerini hatırlattı.

“Bu topraklarda egemen inancımıza göre ‘İşçinin hakkı, alın teri kurumadan verilmesi gerekir.’” diyerek söze başlayan Aydoğan “12 Ekimden bu yana Somalı işçiler haklarından dolayı direnişteler, çok uzun bir süreden beri vermiş oldukları bir hukuksal mücadele sonucunda elde ettikleri haklarını istiyorlar. Bakanlığınızın bu konudaki tavrı şimdiye kadar bu olayı çoktan sonlandırma şeklinde olmalıydı ama işçiler şu anda sanıyorum Gölmarmara ilçesinde bu hafta da Bakanlığınızın bu konudaki aktif tavrını bekliyorlar. Sayın Bakanım, bu bizim yüreğimizi yaralıyor, eminim sizin de yüreğinizi yaralıyordur ve bir parlamenter olarak sizden istirhamım bu konuyu bir an önce devlet bitirsin çünkü bu işçiler sosyal devletin aynı zamanda kucağına emanet edilmiş durumdadırlar. Devletin işvereni koruduğu iddiası daha fazla yaygınlaşırsa sosyal devlet iddiamız iyice zayıflamış olacak.” ifadelerini kullandı.

BAYBURT VE GÜMÜŞHANE’DE SADECE BİR İŞLETMECİ DOĞALGAZ BAĞLATABİLDİ

GümüşhaNe ve Bayburt’ta gerçekleştirdikleri görüşmeler sırasında KOBİ’lerin Organize Sanayi Bölgesinin kapısına kadar gelen doğalgazı kullanamadıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Bundan on, on beş gün önce Bayburt ve Gümüşhane’de yapmış olduğumuz KOBİ’lerle ilgili seyahatte doğalgazın Bayburt ve Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesi’nin önüne kadar getirildiği ama orada Bakanlıkla ya da kurumla sözleşme imzalamış olan özel sektörün teminat ve boru parası olarak taleplerinin 100 bin lirayı geçtiği ve Bayburt ve Gümüşhane’de her 2 ilde sadece 1 işletmecinin doğal gaz bağlatabildiği ve işletmelerinin maliyetlerinin çok yüksek olduğu… Bakanlığınızdan bu konuya da aktif olarak müdahale edilmesini talep ediyorum ve ayrıca özel sektörle yapmış olduğunuz sözleşmelerde üreticiyi ve zayıf tüketiciyi, özellikle korunması gereken kesimleri koruyacak önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuyu da takibinize sunuyorum.” dedi.

COVİD NEDENİYLE DÜKKÂNI KAPALI KALANLARIN HER TÜRLÜ ENERJİYE İLİŞKİN FATURALARI TAHSİL EDİLMEYE DEVAM ETMEKTEDİR

Covid nedeniyle işyerlerini kapatmak zorunda kalan esnaftan hala enerji gideri faturalarının tahsil edildiğini, bu süreçte ödeme güçlüğü çeken esnafa destek olunması gerektiğini söyleyen Aydoğan, “Türkiye yoksul bir ülke, artık birbirimize bu konuda rakamlarla beraber caka satacak durumda değiliz. Covid döneminde dükkânları kapalı kalan esnafların, işinden olanların, istihdam edilen kesimdeki daralma nedeniyle yoksullaşan kesimlerin korunması gerektiği kesindir ama Bakanlığınızın bu konuda şu ana kadar atmış olduğu tek bir adım yoktur. Dükkânı kapalı kalanların elektrik faturaları dâhil her türlü enerjiye ilişkin paraları yoksul dönemde ve yoksun dönemde de tahsil edilmektedir; bu konuda da Bakanlığınızı daha duyarlı olmaya çağırıyorum çünkü önümüzdeki dönem kış dönemi, aynı sorunları çok daha yoğun yaşayacağımızı çok da iyi biliyoruz.” şeklinde konuştu.

TÜKETİCİDEN ALINAN ELEKTRİK ENERJİSİ FONU

DEVLETE AKTARILMAMIŞ

Tüketiciden Elektrik Enerjisi Fonu’nun devlete aktarılmadığını ve bu bilgilerin Sayıştay raporlarında olduğunu ifade eden Aydoğan;“Yine yoksulluk ve yoksunluğun bir safhası da Türkiye’de enerji fiyatlarının asgari ücrete ve Türkiye’deki enflasyon oranına göre kat kat fazla artmış olmasıdır. Yine “sosyal devlet” çatısı altında enerji fiyatlarının bu kadar arttığı, alımın güçleştiği ve bu gelir dağılımındaki dengesizlik nedeniyle çoğu zaman enerjiden faydalanmanın neredeyse imkânsız hâle geldiği bu dönemde Bakanlığınızın aktif müdahalede bulunması gerektiğini düşünüyorum. Bir sosyal devlet bu kadar özel sektörün, bu kadar dışa bağımlı bir piyasanın saldırgan ve vahşi alanına vatandaşlarını ve üreticilerini terk edemez diye düşünüyorum. ‘Nerede bunların kaynağı?’ derseniz Sayıştay raporlarında var. Tüketiciden alınan fonun, Elektrik Enerjisi Fonu’nun devlete aktarılmadığı Sayıştay raporlarında var. Sanıyorum 37 şirket son dönemde bu fonu almış ve bunları devlete aktarmamış. Daha önce de 83 şirketin bu fonu aldığı, tahsil ettiği, devlete aktarmadığı yönünde rakamlar söz konusu. Bu konuda da açıklama getirmenizi talep ediyorum.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CHP’li Aydoğan’dan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına Kritik Hatırlatmalar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!