CUMHURİYET GAZETESİ’NDE NELER OLUYOR?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin en eski ulusal gazetesi olan Cumhuriyet‘te sular durulmuyor. Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu’nun paylaşımı, acı tabloyu gözler önüne serdi.

Cumhuriyet Gazetesi'nde Ne Oluyor?
İsmini, Mustafa Kemal Atatürk‘ün koyduğu, Türkiye’nin en eski ulusal gazetesi olan Cumhuriyet Gazetesi’nde, son günlerde basına yansıyan iddialar ve Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu’nun paylaşımı acı tabloyu gözler önüne serdi

Cumhuriyet Gazetesi, gazetenin arşivinin usulsüz satıldığı iddiasıyla yapılan suç duyurusunun ardından, bu kez de bir e-ticaret firmasından ‘manipülatif Haber yapma karşılığı’ kayıt dışı para alındığı iddiasıyla karıştı.

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında, bir e-ticaret firmasından Ocak 2023’te yürürlüğe giren e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında “kayıt dışı para aldıkları” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Başsavcılığı da 2023/122759 esas numarasıyla suç duyurusunu işleme aldı. Dilekçede, kayıt dışı paranın iki büyük çikolata kutusu içerisinde teslim edildiği, vakıf başkanının da süreçten haberinin olduğu öne sürüldü.

“Manipülatif haber karşılığı para” iddiası

Cumhuriyet Gazetesi, gazetenin arşivinin usulsüz satıldığı iddiasıyla yapılan suç duyurusunun ardından bu kez de bir e-ticaret firmasından kayıt dışı para alındığı iddiasıyla karıştı.

Gazetenin sahibi konumundaki vakfın yönetim kurulu üyesi ve hukuk işlerinden sorumlu vakıf yöneticisi Avukat Turan Karakaş, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında “manipülatif haber yapma” karşılığında kayıt dışı para alarak “güveni kötüye kullandıkları” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

“Çikolata kutusu içinde 500 bin lira” iddiası

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 5 Haziran tarihinde verilen suç duyurusu dilekçesinde, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı ve gazeteyi bünyesinde bulunduran Yeni Gün Haber Ajansı A.Ş “müşteki”, suç tarihi ise 5 Aralık 2022 olarak gösterildi.

Dilekçede, şikayet konusu olayların 16 Mayıs tarihinde Yeni Gün A.Ş Başkan vekili Ali Adnan Aslan’ın vakıf üyelerine gönderdiği mail ile ortaya çıktığı belirtildi. Buna göre, Aralık 2022’de Vakfın ve şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Alev Coşkun, şirket Başkanvekili Aslan, Kızılyalın, Özer ve Bozok’un katıldığı bir toplantıda, Coşkun’un bir e-ticaret firmasından 500 bin lira ödeme alındığını söylediği aktarıldı.

image 1

“Amaç reklam değil kamuoyu baskısı”

Başkanvekili Aslan’ın, odasında yapılan bu toplantıda, ilk önce ödemenin bir reklam karşılığında faturalandırılmış olduğunu düşündüğü ancak daha sonra “kayıt dışı” olduğunu öğrendiği kaydedilen dilekçede, “Şüpheli Esra’nın beyanına göre ödeme, bir reklam karşılığında alınmamış, firmayı ilgilendiren ve genel olarak da e-ticaret platformlarını rahatsız eden bir yasanın çıkarılmaması yönünde kamuoyu baskısı oluşturulması için, yasa aleyhinde Cumhuriyet Gazetesi’nde haber yapılması amacıyla alınmıştır” denildi.

“Çikolata kutusunda 500 bin lira”
Dilekçede, aleyhinde haber yapılması istenen yasanın, ödemenin alındığı tarihlerde henüz yürürlüğe girmemiş olan ve Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi beklenen “e-ticaret kanunu” olduğu anlatılarak, şu ifadelere yer verildi:
“Şüpheli Esra’nın anlattığına göre, bu Kanun’un yürürlüğe girmesi halinde, e-ticaret şirketleri ciddi ekonomik yükümlülükler ile karşı karşıya kalacaktı. Bu sebeple, bir e-ticaret firması tarafından şüphelilere, kamuoyu baskısı oluşturarak yargıyı etkilemek ve yönlendirmek amaçlanarak kanun aleyhinde Gazete’de haber yapılması karşılığında kayıt dışı olarak 500 bin TL ödeme yapılmıştır. Söz konusu ödeme şüphelinin anlattıklarına göre, “iki büyük çikolata kutusunun içinde” gazeteye getirilmiştir.

“Para Genel Yayın Yönetmeni’nin odasında verildi”

Parayı getiren kişi, gazetenin kapısında şüpheli Esra Bozok tarafından karşılanmıştır. Şüpheli Esra Bozok’un kendi beyanına göre x-ray cihazından ve kimlik kontrolünden geçirilmemiştir. Para, kayıt dışı bir şekilde, suça konu olay tarihinde Gazete’nin Genel Yayın Yönetmeni olan şüpheli Arif Kızılyalın’ın makamında verilmiştir.

Şüpheli Arif tarafından teslim alınan çikolata kutuları içindeki 500 bin TL, müvekkil Şirketin yönetim kurulu üyesi ve idari işler müdürü şüpheli Osman Selçuk Özer’in odasına götürülmüştür.”

“Vakıf Başkanı Alev Coşkun konuyu kapatmaya çalıştı”

Dilekçenin devamında, şirket Başkanvekili Aslan’ın Vakıf Başkanı Coşkun ile toplantı yaptığı ancak Coşkun’un, “Gazeteye para lazım” diyerek konuyu kapatmaya çalıştığı iddia edilerek,
“Olaydan birkaç gün sonra şüpheli Esra Bozok’un odasında Ali Adnan Aslan ile yapılan toplantı esnasında şüpheli Esra, müvekkil Vakfın Başkanı Alev Coşkun ve şüpheli Osman Selçuk Özer’in süreçten haberdar olduğunu, görüşme yapılmasına ve ödemenin alınmasına izin verdiklerini ifade etmiştir. Aslan’ın, Alev Coşkun ile yaptığı görüşmelerde başkan, gerekirse paranın iade edileceğini söylemiş fakat iade edilmediği gibi bu ödeme karşılığında Cumhuriyet Gazetesi’nde haberler yayınlanmıştır” denildi.

“Para karşılığı yayınlanan haberler”

Reklam müdürü Bozok’un şirket Başkanvekili Aslan ile birkaç gün sonra yaptığı ve ‘firmanın isteği üzerine ve alınan para karşılığında gazetede bazı manipülatif haberler yayınlandığını ancak bu haberlerin yeterli görülmediğini ve firmanın başka para vermeyeceğini’ itiraf ettiği öne sürülen dilekçede, “para karşılığında yayınlanan haberlerin birer örneği de” eklendi. Dilekçede, şüphelilerin e-ticaret firmasının direktiflerini yerine getirerek gazete çalışanlarına yasa aleyhinde haber yaptırdıklarının ortaya konulduğu anlatılarak, “Şüpheliler müvekkil Şirket’in ve Vakfın güvenini kötüye kullanmışlardır. Şüpheliler tarafından alınan para, şüpheli Osman’ın talimatı üzerine iade edilmemiştir” denildi.

“Paranın akıbeti bilinmiyor”

Gazetenin mevcut Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu ve İnternet Portalı’nın Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Büyüksipahi’nin de bu olaylar hakkında Alev Coşkun ile görüştükleri ve olaylara tanık oldukları iddia edilen dilekçede, “Ayrıca yine Tuncay Mollaveisoğlu, Ali Adnan Aslan’ın odasında şüpheli Esra ile suça konu olaylar hakkında görüşmüş olup Ali Adnan Aslan ile şüpheli Esra’nın bir kısım konuşmalarına da tanıklık etmiştir. Şüpheliler tarafından alınan para şirket muhasebesine girmemiştir. Akıbeti tarafımızca bilinmemektedir” ifadeleri kullanıldı.

“Güveni kötüye kullandılar”

Dilekçede, şüphelilerin şirket çalışanı olduğu ve kendileri ile şirket arasında kurulmuş “hizmet ilişkisi” bulunduğu anımsatılarak, “Müvekkil şirketin yöneticileri ve çalışanları konumunda olan şüphelilerin, müvekkil şirketle aralarındaki hizmet ilişkisinin gereği olarak kendilerine tevdi ve teslim edilmiş, müvekkil Vakfa ait Gazete hakkında, kendileri veya başkalarının yararına olarak hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçunu işledikleri hususu açıktır” denildi.

TUNCAY MOLLAVEİSOĞLU, ‘KRAL ÇIPLAK’ DEDİ!

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, bugünkü yazısının yayınlanmadığını duyurdu. Twitter uygulaması üzerinden paylaşımda bulunan Mollaveisoğlu’nun kaleme aldığı yazı, basın camiasında anında karşılık buldu.

Gazetedeki tartışmalara değinen söz konusunu yazısını paylaşan Mollaveisoğlu’na, Cumhuriyet Gazetesi yazarları Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Murat Ağırel destek verdi.

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni yayınlanmayan yazısını paylaştı; gazete açıklama yaptı

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bugünkü köşe yazısının yayınlanmadığını duyurdu. Mollaveisoğlu, paylaşımında yayınlanmayan yazısına da yer verdi.

Cumhuriyet gazetesinde son dönem yaşanan tartışmalara değindiği yazısında Mollaveisoğlu, “Benden önceki dönemde gazeteye bir e-ticaret firması kayıt dışı para getirmiş, çıkarılan yasa ile ilgili bazı haberlerin yapılmasını istemişti. Dönemin genel yayın yönetmeni parayı alıp yönetime vermiş ve bu haberler gazete sayfalarında yer bulmuş. Normal şartlarda firmanın bir ilan karşılığı ya da advertorial (yazılı reklam) olarak yayınlayabileceği içeriği haber olarak istemesi ne kadar yanlış ise bunu kabul etmek de dönemin yöneticileri için vahim bir hata olmuştur” ifadelerini kullandı.

Mollaveisoğlu, bu olayın vakıf yönetiminde tartışma yarattığını belirterek, “Para karşılığı haber yapmak anlamına gelen bu ilişkiden sorumlu olanlarla ilgili gereğinin yapılmasını istedim” dedi.

Gazete yönetiminden yapılan “iç güçler gazeteye operasyon yapıyor, gazeteyi ele geçirmek istiyorlar” şeklindeki açıklamanın doğru olmadığını kaydeden Mollaveisoğlu, “Doğru olan ağır bir ahlaki tartışmanın vakıf yönetimini bölmüş olmasıdır. Kimse gazeteyi ele geçirmek istemiyor, verilen kavga gazetenin ilkelerinin savunulması ve eşsiz markasının korunması ile ilgilidir” yorumunu yaptı.

TERKOĞLU, PEHLİVAN VE AĞIREL’DEN DESTEK

Mollaveisoğlu’nun paylaşımı ve yazısı, gazetenin yazarları Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Murat Ağırel tarafından destek gördü. Terkoğlu, Pehlivan ve Ağırel, Mollaveisoğlu’nun tweetini alıntılayarak yazısının son kısmını paylaştı.

Yazının son kısmında şu ifadeler yer alıyor:

“Cumhuriyet yalnızca bir gazete değildir… Atatürk devrimlerinin kalesidir… Özgür Gazeteciliğin 100 yıllık markasıdır… Bu marka ve büyük değer Türkiye Cumhuriyeti’nin, halkın ortak değeridir.
Cumhuriyet gazetesinin iç gücü, büyük özveri ve gazetecilik aşkı ile çalışan emekçileri, dış gücü ise gazetenin gerçek sahibi okurlarıdır!
Cumhuriyet gazetesinin tarihsel mirasına, gazetemizin şehitlerine, Uğur Mumculara borcumuz ödenemez.
Cumhuriyet’te hiçbir kişi ve makam gazetenin üzerinde değildir.”

İşte Tuncay Mollaveisoğlu’nun bugün kaleme aldığı yazının tam metni:

Cumhuriyet ne yapmalı?

6 ay önce Cumhuriyet gazetesinde genel yayın yönetmenliğine getirildiğimde gazete yönetiminde bir büyük tartışmanın içine düştüm.

Benden önceki dönemde gazeteye bir e-ticaret firması kayıt dışı para getirmiş, çıkarılan yasa ile ilgili bazı haberlerin yapılmasını istemişti.

Dönemin genel yayın yönetmeni parayı alıp yönetime vermiş ve bu haberler gazete sayfalarında yer bulmuş.

Normal şartlarda firmanın bir ilan karşılığı ya da advertorial (yazılı reklam) olarak yayınlayabileceği içeriği haber olarak istemesi ne kadar yanlış ise bunu kabul etmek de dönemin yöneticileri için vahim bir hata olmuştur.

Meslek ilkelerine ve gazetemize yapılan bu ihanet vakıf yönetiminde tartışma yaratmıştır.

Elbette ben de bu tartışmada yalın bir gazetecilik gerçeğinin yanında durdum..

Para karşılığı haber yapmak anlamına gelen bu ilişkiden sorumlu olanlarla ilgili gereğinin yapılmasını istedim.

Gazete yönetimi bu ilişkiyi kuranları derhal uzaklaştırmalıydı..

Yapılması gereken açıkça ortada durmasına rağmen tartışma, vakıf yönetiminde gereğinden çok uzun sürdü…

Sürdükçe gerilim arttı… Vakıf yönetimini ikiye bölen etik sorun gazete çalışanlarına da yansıdı.

Bir kaç gündür yönetimden yapılan ve gazetemizde yer alan “iç güçler gazeteye operasyon yapıyor, gazeteyi ele geçirmek istiyorlar” açıklaması doğru değildir.

Doğru olan ağır bir ahlaki tartışmanın vakıf yönetimini bölmüş olmasıdır. Kimse gazeteyi ele geçirmek istemiyor, verilen kavga gazetenin ilkelerinin savunulması ve eşsiz markasının korunması ile ilgilidir.

Bu tartışma mesleki, ahlaki, Cumhuriyet gazetesinin ilkelerini korumaya yönelik bir tartışmadır. Söz konusu şirket ile etik kuralları ihlal eden ilişkiyi kuranların gazeteden uzaklaştırılmasını isteyenler hedefe konulmuştur.

Konuyu yargıya taşımak zorunda kalan vakıf avukatımızın azledilmesi de doğru değildir.

Hukuk işlerinden sorumlu yürütme kurulu üyesi ve vakıf yönetim kurulu üyesi olan avukatın azledilmesi ve şikayetlerden vazgeçilmesi üzerine savcılık takipsizlik verdi. Konu ile ilgili şikayetler bu kez de şahsi olarak tekrarlandı.

Mesele hukuki olmasının çok ötesinde gazetecilik ahlakı ile doğrudan ilgilidir.

Bu vahim olay gazetede yayılmış, gazetecilik onuru için olağanüstü zor şartlarda çalışmayı göze alan arkadaşlarımız üzerinde derin bir üzüntü ve öfkeye neden olmuştur.

Gazetemizin tertemiz itibarına düzenlenen suikastten sorumlu olanlar gazete içindeki iç denetim sistemi ile hızla bertaraf edilebilecekken, bu çirkinliğin savunulması ve kamuoyuna taşınması hepimizi derinden üzmüştür.

Vakıf Başkanı Alev Coşkun 30 yılını gazeteye vermiş değerli bir isimdir. Vakıftaki bazı üyelerin eksik bilgilerle kendisini manipüle ettiğini ve bu nedenle gereken müdahaleyi yapamadığını düşünüyorum.

Cumhuriyet yalnızca bir gazete değildir… Atatürk devrimlerinin kalesidir… Özgür Gazeteciliğin 100 yıllık markasıdır… Bu marka ve büyük değer Türkiye Cumhuriyeti’nin, halkın ortak değeridir.

Cumhuriyet gazetesinin iç gücü, büyük özveri ve gazetecilik aşkı ile çalışan emekçileri, dış gücü ise gazetenin gerçek sahibi okurlarıdır!

*
Cumhuriyet gazetesinin tarihsel mirasına, gazetemizin şehitlerine, Uğur Mumculara borcumuz ödenemez.

Cumhuriyet’te hiçbir kişi ve makam gazetenin üzerinde değildir. 

image 3

TUNCAY MOLLAVEİSOĞLU KİMDİR?

1976’da Trabzon’da doğan Mollaveisoğlu, Trabzon Lisesi’nden sonra, 1994 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV Sinema Bölümü’nü kazandı ve aynı yıl gazetecilik mesleğine başladı. 

Sırasıyla, Turan Yavuz ile Kanal 6 televizyonu, Uğur Dündar’ın yönetimindeki Kanal D Haber ve ardından Show TV’de prodüktörlük ve muhabirlik yaptı.  

Televizyon haberleri yanında Akşam Gazetesi‘ne özel haberler ve yazı dizileri hazırladı. 2002’de Nokta Dergisi’nde gazeteciliğe devam etti.

2003 yılında AKP iktidarı ile birlikte Çukurova Grubu’ndaki görevlerinden istifa eden Mollaveisoğlu, 2004 yılında ilk bağımsız televizyon kanalı Kanaltürk’ü kurucularından biri oldu.  2008’de Kanal Biz televizyonunun kuruluşunda yer alan Mollaveisoğlu, bu kanalda Ana Haber bültenini hazırlayıp sundu. Ergenekon operasyonu nedeniyle kapanan Kanal Biz’in ardından Bağımsız adlı bir haber analiz dergisi çıkardı.  

Daha sonra Cem TV‘de ve aynı yıl Sözcü Gazetesi’nde mesleğini sürdürdü. 2010 yılında KRT adlı haber kanalını kurdu. 

2012 de ‘artı 1 TV’ adlı bağımsız gazetecilik girişiminin kuruluşunda yer aldı. Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptığı kanaldan Gezi olaylarını yayınladığı için patronajla ters düşerek ayrıldı. Kanalda görev yapan tüm haberciler Mollaveisoğlu’nun ardından istifa ederek medya tarihinde görülmemiş bir dayanışma sergiledi ve sansüre karşı tepki gösterdi. 

Ardından Yurt Gazetesi ve kurmuş olduğu Kanal Sokak‘ı Bağımsız Medya Grubu olarak bir araya getirdi ve burada Medya Grup Başkanı oldu. Görev yaptığı bağımsız medya kuruluşlarında iktidar baskısı ile mücadele eden Mollaveisoğlu, 2018 yılında İstanbul’dan Muğla’ya taşınarak  Muğla Büyükşehir İletişim Danışmanlığı görevine başladı. 2019 ortasında Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilciliği’ne gelen Mollaveisoğlu aynı zamanda TELE 1 TV’de Pazartesi akşamları yayınlanan ‘anında manşet’ programını hazırlayıp sunmaktadır.   

Mollaveisoğlu, 2022 yılının sonundan itibaren diğer tüm görevlerinden ayrılarak Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği’ne getirilmiştir.

Türkiye, Deniz Feneri yolsuzluğu dahil çok sayıdaki yolsuzluk haberini ondan öğrendi. AKP’den önceki iktidarlar döneminde yaşanan yolsuzlukları anlattığı “GÜVE: Bir Türkiye Filmi” adlı kitabı nedeniyle AKP iktidarının kurduğu Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’na  bilgi verdi. AKP iktidarı döneminde de yolsuzluk ekonomisini anlatan kitaplar yazdı, programlar yaptı. Gündeme taşıdığı araştırma haberleri nedeniyle hakkında açılan davalarla mücadele etti.  

TV programcılığında uzun yıllar hazırlayıp sunduğu ‘Yolsuzluk ve Yoksulluk’ adlı programı ile  araştırmacı gazetecilik alanında çok sayıda ödüle değer görüldü.

Bugüne kadar çeşitli konferanslarda yolsuzluk ekonomisi üzerine konuşmalar yapan Mollaveisoğlu, görsel ve yazılı medyada muhabirlikten genel yayın yönetmenliğine kadar her kademede görev yaptı.  

Mollaveisoğlu’nun 2008 yılında “Görünmez Holding” adı ile kitap olarak yayınladığı çok sayıdaki yolsuzluk dosyası, yıllar sonra ortalığa saçıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CUMHURİYET GAZETESİ’NDE NELER OLUYOR?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!