İHALESİ VAR,REKLAMI VAR AMA KENDİSİ YOK

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trabzon’un Tonya İlçesi’nde AKP’li belediye, 2020 yılında “yeni gelir kapısı” diye tanıttığı ve 1 milyon 200 bin TL’ye mal olan “Ceviz bahçesi tesisi yapımı” için ihaleyi yaptı. Parasını ödedi. Reklamı da yaptı ancak gel gör ki; ortada ceviz ağacı yok…

image 9 e1670760696798
Trabzon’un Tonya ilçesinde AKP’li belediye, 2020 yılında “Büyükliman’da yeni gelir kapısı projesi” için “Ceviz bahçesi tesisi yapımı” ihalesine çıktı. ‘40 dönüm araziye 20 bin ceviz ağacı dikilmesi işi’ için 1 milyon 200 bin lira ödeme yapıldı. Belirlenen arazilerde incelemede bulunan CHP’li Tonya Belediye Meclis üyesi Cemal Bayrak, arazide ceviz ağacı olmadığını, arazinin dikenlik ve böğürtlenlerle kaplı olduğunu gözler önüne serdi.

Trabzon’un Tonya İlçesi’nde Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) desteğiyle AKP’li belediye tarafından 2018 yılında başlatılan “Vatandaşa yeni gelir kapısı” denilerek hazırlanan ceviz üretimi projesinin hayata geçirilmediği ortaya çıktı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN PROJENİN TANITIMINI YAPTI

Projeyle ilgili yöre sakinleri, Kastamonu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz‘in de katılımıyla düzenlenen panelle bilgilendirildi. Seçilen örnek kapama ceviz bahçesi açılışında belediye işçileri ve ücretli işçiler ceviz fidanları ekti ve proje tanıtımı Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel tarafından gerçekleştirildi.

2020 yılında belediye ‘Ceviz bahçesi tesisi yapım işi’ için ‘açık ihale’ usulü hizmet alımı gerçekleştirdi. 1 milyon 200 bin liraya ihale edilen işin idari şartnamesinde 40 bin metrekare alana 20 bin adet asgari 140 cm aşılı ceviz fidanı dikmesi şartı yer aldı.

2022 yılının Ocak ayında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Trabzon mitinginde, “Büyükliman’da çok sayıda ceviz ve aronya ağacı dikimi yapıldı” diyerek projenin tanıtımını yaptı.

TONYA

VATANDAŞA YENİ GELİR KAPISI OLACAKTI AMA CEVİZ AĞACI YERİNE ORMAN VE DİKENLİK OLDU.

Ceviz ağaçları üretimi için belirlenen arazide incelemelerde bulunan CHP‘li Tonya Belediye Meclisi üyesi Cemal Bayrak, arazide ceviz fidanları yerine yaban böğürtleni ve dikenlerin büyüdüğünü belirtti.

Arazide video çekerek kişisel sosyal medya hesabından yayınlayan Cemal Bayrak, Belediye Başkanı Beşel’e; ‘cevizlerin nerede olduğunu‘ sordu.

Bayrak, ceviz fidanlarını bulamayınca Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel’e soru önergesi verdiğini ifade ederek şöyle konuştu:

image 9

EKAP’ta yayınlanan İhale teknik şartnamesi gereği, proje alanının çevre güvenliği için 150 CM yüksekliğinde demir direklerle desteklenmiş (275 adet) ve 4 kat galvanizli-paslanmaz dikenli tel ile çevrilmesi ve her bir ceviz fidanının 60-140 cm arasında olacağı ve fidanların sağlıklı büyüyebilmeleri ve dış etkenlerden korunması amacı ile 180 CM kazık ve Kestane ağacından olma koşulu ile 3X3 ebadında ahşap çit-herek desteği yapılması gerektiğini ve yaptığı incelemede proje alanında bunlara rastlamadığını hatırlatan Cemal Bayrak; “Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 20 bin tane değil, 13 bin adet ceviz fidanı dikildiği cevabını aldım. Denetim Komisyonu’nda olmam münasebetiyle dosyayı inceledim ve 13 bin değil, 20 bin ceviz fidanı parası ödendiğini gördüm. 13 bin ceviz ağacı dikilmişse bile şartnameye uygun dikim yapılmadığından olsa gerek ortada yoklar. Her ceviz için herekler yapılarak muhafaza altına alınması gerekiyordu. Yapılmış olsaydı fidanlar dış etkenlerden etkilenmeyecekti ve şuanda dışarıdan gözükebilecekti. Burada o dönemin 1 milyon 200 bin lirası heba edildi. Vatandaşa gelir kapısı olacak’ dediler, ortada ceviz ağacı yok, ceviz yok.” şeklinde konuştu.


 Tonya Belediyesi’nin resmi web sayfasında 14.12.2017 tarihinde yayınlanan haberde ceviz dikim çalışmaları ile ilgili ‘Tonya’nın yeni gelir kapısı’ olarak duyurulduğu görülüyor…  

İşte Tonya Belediyesi resmi web sayfasındaki Ceviz Dikim haberi;

Tonya'nın Yeni Gelir Kapısı Olacak

YENİ GELİR KAPISI OLACAK

Tonya Belediyesi tarafından  ”Tonya’nın Yeni Gelir Kapısı” olarak duyurulan Ceviz Fidan dikimi için çalışmalar başladı. 

Toprak Analizi Yapıldı

Yeni  bir gelir kapısı olacağı düşünülen Ceviz Projesi için Tonya’nın tüm mahallelerinde toprak analizleri uzaman hocalar tarafından yapıldı. Yapılan analizler sonucu uygun yerlerin tespiti yapıldı ve dikim için set çalışması başlatıldı. 

İlk Dikim Kösecik Mahallesi’ne

  Yapılan analiz ve rüzgar hesapları sonucu ilk dikim yeri Kösecik Mahallesi olarak belirlendi. Dikim için arazi iş makinalarının yardımı ile hazırlanmaya başladı. 

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, 20 Nisan 2021 tarihli Karadeniz’den Günebakış Gazetesi’nde yayınlanan demecinde; Ceviz ve Aronya dikim projesi ile ilgili bilgi veriyor…

Tonya’da yeni gelir kapısı

Tonya’da bin dönümlük alana ceviz ve aronya bitkisi dikildi

Tonya Belediyesi, ilçeye yeni gelir kapısı oluşturacak örnek bir projeye imza attı. Yaklaşık bin dönümlük bir araziye ceviz ve ilaç sanayisinde önemli bir değere sahip aronya meyvesi dikildi. Dikilen bu bitkilerin mahsullerini vatandaş kendisi satacak ve gelir elde edecek.

BİN DÖNÜM ALAN KULLANILDI

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, proje ile ilgili bilgi vererek, “2018 yılında otuz, kırk dönümlük bir proje yaptık. Belediyemize ait yerlere DOKAP’ın desteğiyle ceviz dikme projesi yaptık. Bu proje başarılı olunca yeni bir proje daha başlama kararı aldık. Bin dönümlük bir proje ortaya çıkardık. Bu projemizde DOKAP’tan 1 milyon 800 bin lira gibi bir destek aldık. Şuanda çalıştığımız yer bozuk orman alanı. Orman teşkilatıyla birlikte bir protokol yaptık. Bozuk orman alanlarının üzerindeki örtüyü Orman Teşkilatıyla birlikte kaldırdık. Bizde arazinin üzerine ceviz ve toprağın çok derin olmayan yerlerine ilaç sanayisinde önemli bir kıymeti olan aronya bitkisini diktik.” şeklinde konuştu.

VATANDAŞA TESLİM EDİLECEK

Bin dönümlük arazi içerisinde yetişen ürünlerin vatandaşın bizzat kendisi tarafından kullanılacağını söyleyen Belediye Başkanı Beşel,

“Buranın bir özelliği de dikim yapılacak yerler daha önce vatandaşlar tarafından sahiplenilmişti. Ancak kadastroyla orman olarak tescil edilmiş yerler. Bunların kullanım hakkı geçmişte kullanım hakkı bulunan vatandaşlarımıza verilecek. Tonya’nın dört beş yıl sonra bin dönüm alanda bir ceviz ve aronya üretim alanı olacak. Vatandaşlar ceviz toplayıp satacaklar. Projemizin toprak tahlili yapıldı. Profesör düzeyindeki akademisyenler tarafından yörenin toprak şartları incelendi. İnşallah Mayıs ve Haziran ayında ceviz fidanlarımızı dikip vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız. Vatandaşımızın kendi diktiği ceviz de var. Burada kızılağaç hemen hemen her yeri kapladı. Vatandaşın çayırında var, tarlasında var. O nedenle diktiği ürünün çok fazla gelir getirmesi mümkün değil. Onun yerine mümkün olan yerlerde hem gelir getirecek bir çalışma hem de vatandaşı teşvik etme noktasında örnek olacak bir çalışma yapıldı. Başarılı olacağından yana bir tereddüdümüz yok. Üretime yönelik çalışmalar yapmak lazım. Tarım ve hayvancılık alanında üretici projeler ortaya koymak lazım. Toprağı, doğayı, güneşi doğa tahribatı oluşturmadan üretim anlamında değerlendirmek lazım. Yaşanılır bir çevre, yaşanılır bir dünya bırakmayı çalışmalarımızla hedefliyoruz.”

ifadelerini kullanarak projenin Tonya’ya büyük katkısı olacağını söyledi.

1e8e6c16 c45a 4ab5 a318 ca436412cada

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İHALESİ VAR,REKLAMI VAR AMA KENDİSİ YOK

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!