DİNAMO’NUN İSMİ,KÜTÜPHANEYE VERİLDİ…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kamuoyunda ‘Türk Edebiyatının Dinamosu’ olarak bilinen Trabzonlu Şair ve Yazar Hasan İzzettin Dinamo’nun ismi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bugün Pendik’te açılışını yapacağı kütüphaneye verildi.

HASAN IZZETTIN DINAMO edited

Fatih Mehmet KÖROĞLU / VİRA TRABZON HABER

Kutsal İsyan, Kutsal Barış, Savaş ve Açlar, Öksüz Musa, Musa’nın Mapusanesi, Musa’nın Gecekondusu,Açlar gibi Türk Edebiyatında klasikleşmiş çok sayıda kitapların yazarı ve ‘Kamuoyunda ‘Türk Edebiyatının Dinamosu’ olarak bilinen Trabzonlu Yazar Hasan İzzettin Dinamo‘nun ismi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin bugün (26 Ağustos 2022 Cuma) saat 11:00’da Pendik‘te açılışını yapacağı kütüphaneye verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin ‘150 Günde 150 Proje’ kapsamında İstanbul‘daki kitapseverlerin hizmetine sunulan kütüphaneler zincirine yeni bir halka daha ekleniyor.

İBB’nin son zamanlarda hız verdiği ve başta İstanbullular olmak üzere,ülke kamuoyunun da ilgiyle takip ettiği “#150Günde150Proje” kapsamında açılışı gerçekleştirilen hizmetler arasında dikkat ve igi çekenlerden biri de ‘Semt Kütüphaneleri’ oldu.

İstanbul’un çeşitli ilçelerinde hizmete giren ‘Semt Kütüphaneleri’ kitapseverin ilgisi odağı oldu.

KUTUPHANE

Kadıköy‘de Moda İskelesi Kütüphanesi ve Afife Batur Kütüphanesi, Fatih‘te Troleybüs Kütüphanesi ve Ayşe Hatun Çocuk Kütüphanesi,Sultanbeyli‘de Kemal Tahir Kütüphanesi,Sultangazi‘de Ahmed Arif Kütüphanesi,Avcılar‘da Sabahattin Eyüboğlu Kütüphanesi ve Fakir Baykurt Kütüphanesi,Şişli‘de Atatürk Müzesi Kütüphanesi,Küçükçekmece‘de Attila İlhan Kütüphanesi,Mecidiyeköy‘de İBB Ödünç Kütüphanesi,Güngören‘de Sezai Karakoç Kütüphanesi,Bayrampaşa‘da Eviya Çelebi Kütüphanesi,Esenyurt‘ta Gülten Akın Kütüphanesi,Sancaktepe‘de Yaşar Kemal Kütüphanesi,Kasımpaşa‘da Peyami Safa Kütüphanesi,Arnavutköy‘de Rıfat Ilgaz Kütüphanesi,Eyüpsultan‘da Hasan Hüseyin Korkmazgil Kütüphanesi‘nden sonra, Pendik‘te Hasan İzzettin Dinamo Kütüphanesi hizmete giriyor…

HASAN IZZETTIN DINAMO 1

Açılış Haberini İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat Duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, bugün hizmete girecek olan Hasan İzzettin Dinamo Kütüphanesi‘nin açılış haberini kişisel sosyal medya hesabından duyurdu.

Mahir Polat, kişisel sosyal medya hesabından; “İBB Hasan İzzettin Dinamo Kütüphanesi de bitti… 1 yeni sosyal kültürel yaşam alanı daha geldi. Açılışı yarın 11.00’da Pendik’te… Batı Mah.Erol Kaya Cd. No:95 Pendik” diye yazarak açılış haberini verdi.

1800 metrekare alanda hizmet vereceği öğrenilen İBB Hasan İzzettin Dinamo Kütüphanesi, 250 kişilik kapasiteye sahip olacak…

İBB, Hasan İzzettin Dinamo’nun mezarını geçen yıl onarmıştı.

Şair ve yazar Hasan İzzettin Dinamo ve eşi Şerife Dinamo’nun Florya/Şenlikköy mezarlığında bulunan kabri, geçen yıl İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı tarafından onarılmış ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da katıldığı bir tören ile 20 Haziran 2021 tarihinde kabri başında anılmıştı…
image 2

HASAN İZZETTİN DİNAMO KİMDİR?

1909’da Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nin Ahanda Köyü’nde doğdu. Babasının 1. Dünya Savaşı’nda şehit düşmesi üzerine Darüleytam’a yerleştirildi. 17 yaşına kadar orada kaldı. Sivas Öğretmen Okulu’nu bitirdi. Malatya ve Adıyaman’da iki yıl öğretmenlik yaptı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’ne girdi. Ama son sınıfta yasadışı siyasi eylemlere katılmakla suçlanıp tutuklandı ve 4 yıl hüküm giydi. Üniversite eğitimini tamamlayamadı. Cezaevinden çıktıktan sonra askerlik hizmetini yaparken bu kez “Yeni Edebiyat” dergisinde yayınlanan şiirleri nedeniyle suçlandı. Sıkıyönetim mahkemesince 1 yıl hapse mahkum edildi. 1950’den sonra fotoğrafçılık yaptı. Takma isimlerle görgü ve çocuk kitapları yazdı. 6-7 Eylül olaylarının ardından bir kez daha tutuklandı. 6 ay cezaevinde kaldı ve “suçsuz” bulunup salıverildi. Çeviriler yapıp özel dersler vererek hayatını kazandı.

HASAN IZZETTIN DINAMO

Dinamo, gençliğinde bireysel şiirler yazsa da Nâzım Hikmet’in şiirleriyle tanışınca kendine toplumcu bir çizgi çizdi. Nazım’ın yanında, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz gibi şairlerle birlikte çalıştı. Yedi ciltlik Kutsal İsyan ve Savaş ve Açlar gibi önemli romanlara imza atmıştır. 1977 yılında, “Kutsal Barış” adlı romanıyla, Orhan Kemal Roman Armağanı‘nı kazanmıştır. Genellikle savaş dönemini anlatan romanlarının yanında şiir kitapları ve bir de öykü kitabı bulunmaktadır. İlk şiirlerinde Rıza Tevfik, Yusuf ZiyaOrhan Seyfi‘nin etkileri görülür. Servet-i Fünûn dergisinde hece vezniyle şiirler yazmıştır. Aruz ölçüsünü kullanmış olsa da yeniden heceye dönmüştür. Hapiste sayısız şiirler, romanlar, destanlar yazmıştır.

İlk şiiri 1925 yılında Giresun’da çıkan “İzler” dergisinde yayımlandı. Ardından Servet-i Fünun ve Sivas’ta yayınlanan “Adım” dergisi şiirlerini yayınladı. İlk şiir ve düzyazılarından bir kısmını, iki arkadaşıyla birlikte Adsız Kitap isimli kitapta derledi. Başlangıçta hece ölçüsüyle şiirler yazdı. Daha sonra serbest vezne yöneldi. İlk şiirlerinde Faruk Nafiz Çamlıbel, sonrakilerde Nâzım Hikmet etkisi görülür. Şiirlerinde zengin bir çağrışım düzeniyle doğayı ve yaşamın çeşitli kesitlerini vermeyi, bir yandan da toplumsal gerçeği kavramak ister. Şiirlerini uzun bir süre kitaplaştıramadı. İlk şiir kitabı “Deniz Feneri” 1937’de basıldı.

20 Haziran 1989’da İstanbul’da yaşamını yitirdi.

Hasan İzzettin Dinamo’nun Eserleri:

ŞİİR:

  • Deniz Feneri (1937)
  • Karacaahmet Senfonisi (1960)
  • Özgürlük Türküsü (1971)
  • Mapushanemden Şiirler (1974)
  • Sürgün Şiirleri (1975)
  • Gecekondumdan Şiirler (1976)
  • Çoban Şiirleri (1982)
  • Nazım’dan Meltemler (1989)
  • Tuyuğlar (1990)

ROMAN:

  • Kutsal İsyan (sekiz cilt, 1966-1968)
  • Ateş Yılları (1968)
  • Savaş ve Açlar (1968)
  • Kutsal Barış (yedi cilt, 1972-1976)
  • Öksüz Musa (1973)
  • Musa’nın Mapushanesi (1974)
  • Koyun Baba (1976)
  • Musa’nın Gecekondusu (1976)
  • Açlık (1982)
  • Türk Kelebeği (1981)
  • Adalet Sıtması (1983)
  • Anadolu’da Bir Yunan Askeri (1988)

ÖYKÜ:

  • Savaşta Çocuklar (1981)

ANI:

  • 6-7 Eylül Kasırgası (1971)
  • 2. Dünya Savaşı’ndan Edebiyat Anıları (1984)
  • TKP ve Aydınlar (1989)
image 1

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DİNAMO’NUN İSMİ,KÜTÜPHANEYE VERİLDİ…

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!