CHP’li Kaya: ”İktidarımızda Kota-Kontenjan Uygulamaları Kalkacak”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, CHP iktidarında, çay üreticileri ile istişare edilerek bir Çay Kanunu yapılacağının müjdesini verdi.

Kaya, “İktidarımızda, üreticilerimizle birlikte çay kanunu çıkaracağız, kota ve kontenjan uygulamalarını kaldıracağız, taban fiyatın altında çay alınmamasını sağlayacağız, çay ithalatına son vereceğiz, üreticilerimiz alın terinin karşılığını alacak ve emek sömürüsü son bulacak” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, çay üreticilerinin en büyük sıkıntılarından biri olan çayda kota ve kontenjan uygulamalarına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir konuşma gerçekleştirdi. Çay sezonunun başlamasının ardından daha 1 hafta geçmesine rağmen 4 lira olan yaş çay taban fiyatının, 2,7 liraya düştüğüne dikkat çeken Kaya, çay üreticilerinin çaresiz bırakıldığını ve özel sektörün insafına terk edildiğini söyledi. Kaya, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

YAŞ ÇAY TABAN FİYATI 2,7 LİRAYA DÜŞTÜ

“Geçtiğimiz hafta yaş çay taban fiyatı desteklemeyle beraber 4 lira olarak açıklanmıştı. Daha bir hafta oldu, bu fiyat şu anda 2,7 liraya düştü. Neden mi düştü? ÇAYKUR’un kota ve kontenjan uygulamaları yüzünden. Üreticilerimiz bir dönüm çaylıktan ortalama 1.000-1.200 kilogram çay kesiyor. ÇAYKUR kota koyarak bu çayın sadece 600 kilogramını alıyor ve üreticiye âdeta “Geri kalanı ne yaparsan yap.” diyor.”

İKTİDARIMIZDA EMEK SÖMÜRÜSÜ SON BULACAK

“Yetmiyormuş gibi, günlük kontenjanı da 10 kilograma düşürüyor. Bu bir zulümdür; çay üreticilerimizin emeğini, alın terini özel sektörün insafına terk etmektir. Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu dünkü grup toplantısında sözünü verdi. İktidarımızda üreticilerimizle birlikte çay kanunu çıkaracağız, kota ve kontenjan uygulamalarını kaldıracağız, taban fiyatın altında çay alınmamasını sağlayacağız, çay ithalatına son vereceğiz, üreticilerimiz alın terinin karşılığını alacak ve emek sömürüsü son bulacaktır.”

KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, salı günü gerçekleştirdiği CHP grup toplantısında şunları söylemişti: “Çay üretimi başladı, üreticiler şikayetçi, her dönem şikayetçiler. Bir; çay kanununu niye çıkarmıyorsunuz? Rizeliye sormak isterim: Ya arkadaş, sevgili Rizeli kardeşim, ya bu AK Parti milletvekilleri geldiği zaman, “ya 19 yıldır iktidardasınız kardeşim ya, çay kanununu niye çıkarmıyorsunuz?” diye bir soru sormuyor musunuz? Ha derlerse ki, “ya biz bunu beceremiyoruz, çıkaramıyoruz” söz ben çıkaracağım, ben hazırlayacağım, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu hazırlayacak. Altına basacak imzayı, verecek ama çay kanunu hazırlarken çay üreticileriyle bir araya geleceğiz, konuşacağız. Bu kanun senin işini görüyor mu, görmüyor mu? Kota ve kontenjanın kaldırılması lazım. Ne kotası, ne kontenjanı kardeşim? Ekmiş, emek harcamış, gübrelemiş; şimdi kesiyor, satacak. “Efendim, kontenjan var.” Ne yapsın şimdi? Tarlayı mı imha etsin bu adam? Çayda taban fiyat uygulaması olması lazım. Bir rakam açıklıyorlar ama bu taban değil, tavan olarak anlaşılıyor, herkes onun altında satıyor. Değerli arkadaşlarım; ayrıca çay ithalatı uygulamasına da son verilmesi lazım. Ne çay ithalatı ya?  Çay Türkiye’de kardeşim.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CHP’li Kaya: ”İktidarımızda Kota-Kontenjan Uygulamaları Kalkacak”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!