Karadeniz’de Deniz Çöpü Tehlikesine Karşı Önlem

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan gibi Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler, Karadeniz’i tehdit eden deniz çöplerinin ve mikroplastik ürünlerinin yarattığı kirlilik için işbirliği yaptı, ortak çalışma başlattı.

Karadeniz ekosistemine zarar veren deniz çöpü ve plastik atıklarının sayısının 7 milyona yaklaştığını belirten uzmanlar, ekosistemi koruma altına almak için önerilerde bulundu.

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi öncülüğünde AB destekli olarak Karadeniz ekosistemini korumak ve toplumsal farkındalığı arttırmak adına bir proje hazırlandı. Türkiye, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan gibi, Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler, projeye dahil oldu. 4 ülke, Karadeniz’i tehdit eden kirlilikler için ortak çalışma başlattı.

Karadeniz Projesi 3 Yıl Sürecek

3 yıl sürecek olan projede, ilkokuldan üniversiteye, balıkçılardan turizm sektörüne kadar geniş bir hedef kitlenin yaratılması bekleniyor. Denizlerdeki kirlilik sorununa ortak bir farkındalık yaratmak, projenin en büyük amacı olacak.

KTÜ’de online sistemde gerçekleştirilen açılış toplantısında ülkelerin temsilcileri, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Deniz ve Kıyı Yönetimi Daire Başkanlığı ile Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı yetkilileri katıldı.

Ekolojik Tahribatlar Çok Büyük

Çöplerin denize taşındığı zamanlarda ekolojik tahribatların da meydana geldiğini belirten katılımcılar, Trabzon’da günlük olarak bir buçuk kilo atık tüketildiğini vurguladılar. Atık tüketiminin yüzde 5’lik bölümünün kontrol edilemeden denize ulaştığı, aynı zamanda balıkçılık ve gemicilik sektörünün de atıkların oluşmasında yüzde 6’lık bir payı olduğu belirtildi.

Atıklar Ekosisteme Zarar Veriyor

Yıllık 7 milyon ton yeni atık üretildiğini belirten uzmanlar, deniz çöplerinin arasında en sık görülen kağıt tipi atıklar ve ahşapların birkaç sene içerisinde, fakat plastik ve benzeri ürünlerin ise yüzlerce yıl boyunca denizlere olumsuz etki ettiği vurgulandı. Atıkların akarasular aracılığıyla denizlere taşındığı bildirilirken, dibe çöken atıkların balıkekosistemine de zarar verdiği ifade edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Karadeniz’de Deniz Çöpü Tehlikesine Karşı Önlem

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!