Kurtiz’in ölüm yıldönümünde arkadaşı Akyol’dan viratrabzon’a özel açıklamalar;

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Usta sanatçı Tuncel Kurtiz ölümünün 7. yılında anılıyor. Usta oyuncu Tuncel Kurtiz, arkasında yüzlerce film, tiyatro oyunu ve dizi bırakarak 27 Eylül 2013’de yaşama veda etti.

TUNCEL KURTİZ HER ZAMAN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIŞTIR

Tuncel Kurtiz’in arkadaşı Trabzon Düşünce ve Kültür Platformu üyesi Muzaffer Akyol viratrabzon’a özel yaptığı açıklamada Tuncel Kurtiz’in bu ülkenin gençlerine her zaman güvendiğini söyledi ve şöyle devam etti; “Uçan kuş, denizde balık, havada her türlü varlık bugün memlekette neler olduğunu biliyor, Tuncel Kurtiz de bunu en iyi bilenlerden biri olacaktı ve diyecekti ki; “Bu gidiş iyi bir gidiş değil. Derhal insan haklarına, özgürlüklerine, hukuka, adalete ve memleketin gerçeklerine sarılmak zorundayız” derdi ve bunu yapmak için de halka demokratik haklarını kullanmasının çağrısını yapardı. Hiç bir zaman susmadığı gibi burada da susmazdı. Bunun en önemli olgularından birini gezi olayları sırasında gördük. Tuncel Kurtiz, gençliğin içindeydi, halkın içindeydi. Biliyordu ki ben bu pırıl pırıl gençlerimize inanıyorum. İleride bu gençler bizi selamete çıkaracaktır ama mücadele etmemiz gerekir. Bedeli ödenmeyen hiç bir değer kalıcı olmaz. O sanatçı çığlığını ve duruşunu ortaya koyar ve gürül gürül konuşurdu. Yapacağımız şey kolkola girmektir. Tuncel Kurtiz Anadolu Aydınlanma Düşüncesi’nin bir bireyidir. Mustafa Kemal Atatürk ile başlayan Azra Erhat, Cevat Şakir, Sebahattin Eyüboğlu ve Bedri Rahmi Eyüboğlu ile birlikte Anadolu’nun binlerce yıllık derinliklerindeki var oluş enerjisinin birer yansınmasıydılar. O nedenle bu aydınlanmanın bir bireyi olarak Tuncel Kurtiz her zaman üzerine düşeni yapmıştır. Şuanda yaşasaydı birlikte kolkola girer gidilmesi gereken yere giderdik” dedi.

TUNCEL KURTİZ KİMDİR?

1 Şubat 1936 tarihinde İzmit’te hayata gözlerini açan Tuncel Kurtiz, babası dolayısıyla biraz Selanikli, annesi dolayısıyla da biraz boşnak kanı taşımaktadır. İstanbul Üniversitesi’ne Edebiyat Fakültesi için kayıt yaptıran fakat aynı üniversitenin İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne geçiş yapan Kurtiz,  oyunculuğa ise tiyatro ile başlamıştır.

İlk kez 1958 yılında Haldun Dormen Tiyatrosu’nda sahne alan Tuncel Kurtiz, Yurtiçi ve yurtdışında yer alan birçok tiyatroda sahne almıştır. Keşanlı Ali Destanı, Devr-i Süleyman ve Şeyh Bedrettin Destanı oyunlarında rol alan Kurtiz, 1964 yılında vizyona giren Orhan Günşiray’ın yönetmenliğini üstlendiği Şeytan’ın Uşakları filminde beyazperdeye adım atmıştır.

Yılmaz Güney’in Sürü, Umut ve Duvar gibi efsanevi filmlerinin de aralarında yer aldığı 50’den fazla filmde rol aldı.

Tuncer Kurtiz’in genç nesiller tarafından tanınması ise, son yıllarda oynadığı T.V. dizileri sayesinde oldu. 2003 yılında Alacakaranlık, 2006 yılında ise Hacı adlı dizilerde rol alan Kurtiz, özellikle 2007 yılında yayınlanan Asi ve 2009 yılında vizyona giren Ezel adlı dizilerle beraber popüleritesini büyük oranda arttırdı. Ezel adlı dizide canladırdığı Ramiz Dayı karakteri o kadar fazla sevildi ki, adına fan klüpleri kuruldu, filmde seslendirdiği replikler dillerden düşmez oldu.

1979 yılında çekilen sinema filmi Gül Hasan ile yönetmenliği denemiş olan Kurtiz ayrıca Gül Hasan ve Bereketli Topraklar Üzerinde (1980) adlı filmlerin senaryosunu da yazmıştır. Altın Portakal, Gümüş Ayı ve Altın Böcek ödüllerinin sahibi olan Kurtiz, son olarak Ezel adlı T.V. dizisinde Ramiz Dayı karakterini canlandırmıştır. 27 Eylül 2013’te İstanbul Etiler’deki evinde kalp krizi sonucu 77 yaşında hayata gözlerini yumdu. 29 Eylül 2013’te Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde defnedilmiştir.

Tuncel Kurtiz Ölmeden 12 Saat Önce Neler Oldu: https://www.youtube.com/watch?v=MWwbGWB7dvY

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kurtiz’in ölüm yıldönümünde arkadaşı Akyol’dan viratrabzon’a özel açıklamalar;

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!