İyi bir öğretmen, öğrenciyi etkileyerek derse katmaya ve kazanmaya çalışır; ona samimiyetsiz müdahale etmez, onun moralini bozup pasif duruma düşürmez; öğrencinin gizli yönlerini keşfedip ortaya çıkarmaya çalışır; ona hayatın zorluklarıyla nasıl mücadele edeceğini gösterir.
İyi bir öğretmen, insanın ekinsel –kültürel- kalıtının –mirasının- belli başlı taşıyıcıları olan felsefeye, tanrıbilime, – teolojiye- edebiyata, tarihe ve sanata bilimin ışığında gerekli önemi gösterir. İnsanda paraya yönelik “iştah”ın, şan ve şerefe kapılan “gönül”ün, bilgi ve gerçeklikle seçkinleşen “akıl”ın nasıl sosyalleşeceğini öğretir.
Öğrencinin kendisini ifade etmesine, soru sormasına ve becerilerini ortaya koymasına izin verir. Öğrencinin ortaya koyduğu eseri çocuğu veya torunu gibi sevip değerlendirir. Okulda işbirliği ve uyum içinde olmayı, yaşamayı kişisel kazançtan üstün tutar ve bunu sağlamak için uğraşır.
İyi bir öğretmen, Philips’in ortaya koyduğu insanların, okuduğunun %10’unu, duyduğunun %20’sini, gördüğünün %30’unu, hem görüp hem duyduğunun %50’sini, görüp, işitip ve söylediklerinin %80’ini, görüp, işitip, dokunup ve söylediklerinin de %90’ını hatırladığını bilir ve bu araştırma sonuçlarını her zaman göz önünde tutar.
İyi bir öğretmen ulusunun dilini sever, korur; düşünceleri yanlış sözcükler kullanarak muğlak, bulanık ya da çarpık hale getirmez, dilini en iyi şekilde kullanır. Birileri kutsal alanın dokunulmazlığını kalkan yapıp Arapça, Farsça sözcükleri; birileri de uygulayım bilimin(teknoloji) alanını kalkan yapıp, Fransızca’yı, İngilizce’yi ve Almanca’yı ulaşılmaz, dokunulmaz yapmasına; halkın dil ağacının yapraklarının sarartılmasına, halkın kendi diline yabancılaşmasına fırsat vermez.
İyi bir öğretmen, demokrasinin, demokrasi de iyi bir öğretmenin çok yakın dostu olduğunu bilir. Bu nedenle öğretmen, çocuklara kendilerini başkalarından ayıran temel belirtileri, alışkanlıkları, ahlakın övdüğü ve ahlaklı olmanın gerektirdiği doğrulukları, yardımseverlikleri, yiğitlikleri, bilgelikleri, alçakgönüllülükleri, iyi yüreklilikleri, ölçülülükleri geliştirme noktasında yardımı hiç eksik etmez.
İyi bir öğretmen, sadece çocuğun eğitimi ile ilgilenmez, o, doğru ve uygun bir sosyal hayat tesis etmek için bilimsel, diplomatik ve dinsel bir görev yüklenmiş; öğrencilerine kendi deneyimleriyle yaşamaları ve dolayısıyla ikinci elden bilgi ve deneyimlerle yetinmemeleri konusunda cesaretlendirir.
İyi bir öğretmen, eleştirel düşünmenin ortamını yaratarak, öğrencilerini bu yol ve yöntemle her türlü olumsuz aşılamalardan, alışkanlıklardan korur ve onların daha sağlam, daha iyi bir şekilde öğrenmelerini ve öğrendiklerini daha iyi özümseyip hayatlarına uygulamalarını sağlar.
İyi bir öğretmen, bireyin ya da topluluğun kendine özgü olan, onu başkalarından ayıran temel belirtilerinin, onun davranışlarını belirleyen ana özelliklerinin, –karakter- insanın anlama, düşünme, algılama, akıl yürütme, yargılama ve çıkarsama gibi yeti ve yeteneklerinin tümünün gelişiminin –anlak- bilgiye dayanmasını sağlar.
İyi bir öğretmen, eğitimle yüksek amaçlara yükselmek isteyen öğrencilere dürüstlüğü, sadakati, saygıyı ve adalet benzeri ahlakın övdüğü ve ahlaklı olmanın gerektirdiği doğruluğu, yardımseverliği, yiğitliği, bilgeliği, alçakgönüllülüğü, iyi yürekliliği, ölçülülüğü kısacası kişiye ruhsal yetkinliği kazandırmak için çalışır.
İyi bir öğretmen, kritik anlak –zihniyet- iyelerinin başkalarıyla duygudaşlık kurmayı, farklı düşüncelere saygı göstermeyi, mesleklere çok yönlü bakmayı ve öğrencileri bu yönde yetiştirmeyi belgi –şiar- edinirken; onları kendi düşünce ve inanç doğrultusunda yetişmelerine asla izin vermez.
İyi bir öğretmen, toplumun gerçek çıkarlarını maskeleyip kendi düşünce ve felsefesini toplumun bütün üyelerinin çıkarlarını yansıtan düşüncelermiş gibi sunan kişilerin her zaman var olacağını bilir, öğrencilerini uyarır ve onlara bu gibi düşüncelerin güvenilir olmadığını söyler.
İyi bir öğretmen, kendisini insanlara ve yüce bir davaya atamış kişidir; eğitimin ve gerçek bir eğitimcinin ezilenin ve dışlananın yanında olması gerektiğini; eğitimin öğrencilerde bir bilinç değişimine yol açması gerektiğini bilir; eğitim kurumlarını da sosyal dönüşümün en iyi kaynağı olarak değerlendirir.
İyi bir öğretmen, kendisinin anlatmasına, öğrencinin de dinlemesine dayalı bir metodun hem kendisi için hem de öğrencisi için düşünmeyi uykuya sevk ettiğini bilir; hayattan kopuk teorik bilgileri insan zihnine yığmak veya depolamak suretiyle, özellikle sosyal dünyaya yabancılaşmaya izin vermez.
Yararlanılan Kaynaklar;
1-Ahmet Cevizci, Eğitim Felsefesi, Say. Yay,2011, İstanbul
2- Selçuk ÇIKLA, Yrd. Doç: Dr.; Erzincan Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakultesi, Türk Dili ve Edebiyat› Bölümü, Tepegözle Dilbilgisi Öğretimi, Ulaşılan Adres: https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/68807312/D4._Tepegozle_Dilbilgisi_Ogretimi.pdf?1629357775=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DTepegozle_D