Türkiye’nin en büyük çikolata üreticisiydi
TRABZONLU BİR ÇİKOLATA MARKASI
Trabzonlu Ayşe Danışmanın ürettiği el ürünü Vesca çikolatadan başka sektörde başka markalarda var.
Türk çikolata sektörünün %50 elinde bulunduran Golden çikolatalarının sahibinin Trabzonlu olduğunu biliyor muydunuz?
1949 yılında iki gayrimüslim vatandaş Tarafından kurulan Golden çikolataları bir zamanlar çikolata sektörünün yüzde ellisini elinde bulunduruyordu
Eti, Ülker, Kent, Elit gibi bütün markalar ise diğer 50’lik pasta payı ile varlıklarını sürdürüyordu.
Türkiye’de çikolatanın isminin Golden olduğu yıllarda, fabrika ekonomik bir kiriz yaşar ve fabrikanın imdadına merhum Murat Çehreli yetişir.
Aslen Trabzon Sürmeneli olan Murat Çehreli Erzurum’da toptan bakkaliye işi yapıyordu. Golden, Kent, Komili, Eti gibi markaların Doğu Anadolu bölge bayiliğini yapıyordu.
Golden fabrikasının sahiplerinden olan Alico ile iyi dost olan Murat Çehreli oğlu Ali Galip ve Erdoğan Çehreli’yi İstanbul’a gönderir. Önce fabrikaya ortak olan Çehreli ailesi daha sonra fabrikayı satın alır.
Bisküvici bilinen Ülker ve Eti gibi markalar pazarda pay arıyorken Golden çikolata dükkanları ve Amerikan tipi Golden sakızları ile piyasayı kasıp kavuruyordu.
Ülker’i Küçümsedik
Çikolata piyasasına hakim olan Golden çikolata sahibi merhum Ali Galip Çehreli. ‘Biz Ülker grubunu küçümsedik ve önemsemedik ama pazardaki payımızı kaybettik’ dedikten sonra iflas etmekte olan Golden markasını Ülker ailesine sattıktan sonra sektöre veda etti.
Bilindiği kadarı ile Murat Çehreli ailesinden ve Golden imparatorluğundan sektörde hiçbir isim kalmazken, ailenin gelini Tangül Çehreli çocukları ile birlikte Sürmene’de Harman Cafe adlı iş yeri işletiyor.
Yazan: Resul Hamza Emin
Sürmene Vakfı Yönetim Krl Üyesi.SÜRKÜYAD Y.Krul Üyesi