”Delta giderek artıyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüste beklenen vaka düşüşünün yaşanmadığı uyarısını yaparak, “Delta sayıları giderek artıyor. Şu an 750’leri buldu. İl sayısı da 36 oldu. Delta plus 3 tane olarak devam ediyor” dedi. Bakan Koca, “zorunlu aşı” olup olmayacağı ile ilgili soruya ise, “Vatandaşı ikna etme dışında bir yaptırımla yapmak istemiyoruz. Özel sektör yapabilir mi? O bizim işimiz değil” yanıtını verdi.

Sağlık Bakanı Koca, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından dün akşam basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Koca, aşı zorunluluğunu gündeme almak istemediklerini dile getirdi ve “Daha çok vatandaşı ikne etme yöntemini kullanmak istiyoruz” dedi.

“VATANDAŞI İKNA ETME DIŞINDA BİR YAPTIRIMLA YAPMAK İSTEMİYORUZ”

Koca şunları söyledi:

“Gerektiğinde ayağına gitme yöntemi dahil olmak üzere her yöntemi denemek istiyoruz. Bunu da sahada yaygın şekilde yapıyoruz. Her geçen gün artıyor. Doğu ve Güneydoğu’da oranların düşük olduğunu görüyorsunuz, ama giderek oralarda da artışın olduğunu görüyoruz. Hakkari’de mesela yüzde 40’a gelmiş oldu. Şırnak’ta yüzde 40’a gelmiş oldu. Ardahan’da yüzde 50’lerde olduğunu görüyoruz. Kars’ta aynı şekilde, Adıyaman’da yüzde 50’ye yakın. Vatandaşı ikna etme dışında bir yaptırımla yapmak istemiyoruz. Özel sektör yapabilir mi? O bizim işimiz değil.”

“DELTA VARYANTI 36 İLDE 750’LERİ BULDU. DELTA PLUS 3 TANE OLARAK DEVAM EDİYOR”

Koca, aşılama oranlarının yüzde 60’larda olduğunu söylerken, en az bir aşısını yaptırmış 18 yaş üzerindeki kişiler için bayram hedefini yüzde 70 olarak belirlediklerini söyledi. Koca ayrıca Delta varyantı sayılarının giderek arttığını vurguladı. 36 ilde 750’leri bulan Delta varyantı olduğunu belirten Koca, “Delta plus üç tane olarak devam ediyor” dedi.

“VAKA SAYILARINDA ARTIŞ VAR”

Son bir haftada, düşmesi gereken vakanın düşmediğini, hafta sonunda bir önceki hafta sonuna göre yüzde 20’lere yakın bir artış olduğunu belirten Koca şunları söyledi:

“Beklediğimiz düşüşün olmadığını, bir çıkış olma ihtimalini görüyoruz. Ve özellikle bu artışların da daha çok aşılama oranının düşük olduğu yerlerde kendisini gösterdiğini, Diyarbakır gibi Şırnak gibi Adıyaman gibi bazı illerimizde bir artış içinde olduğunu görüyoruz. O nedenle de yoğun aşılama. Bayrama kadar yoğun aşılama.”

“TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK YÜZDE 70 YA DA 80 OLDUĞUNDA SALGIN BİTER”

Herhangi yeni bir kısıtlama önermediklerini belirten Koca, toplumsal bağışıklık oluşana kadar herkesin hassasiyet göstermesi gerektiğini vurguladı. Koca, dördüncü dalga konusunda ise şu an böyle bir durumun olmadığını, ama olmayacağı anlamına da gelmeyeceğini söyledi. Bunun yaşanmaması için tek şartın aşılama olduğunu sözlerine ekledi. Koca, “Toplumsal bağışıklık yüzde 70 ya da 80 oranında olduğunda salgın biter. En azından azalır. Normal hayata dönülür” dedi.

Koca, durdurulan Sinovac aşısıyla ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

“450 flakon ile ilgili, flakon ve kutu tarihlerindeki uyumsuzlukla ilgili iki gün o da durdurulmuştu. Bizim mal Türkiye’ye geldiği için şişeleme döneminde olan bir durum yapılan analizlerde güvenlikle ilgili herhangi bir sorun olmadığını sadece tarihle ilgili, o da iki gün uyumsuz olduğunu, o da 450 flakon ile ilgili olduğunu onun dışında da herhangi bir sorun olmadığını görünce de devam ettik.”

Koca, Sputnik aşılarınınsa bayramdan sonra gelmeye devam edeceğini söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
”Delta giderek artıyor”

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!