Sinemanın Gözleri/ Aytekin Çakmakçı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
     ‘Bir insan ömrünü neye vermeli..?’ Yanıtını içeriğinde taşıyan bu alegorik söylemin karşılığı, Aytekin Çakmakçı olmalıdır. Çünkü Çakmakçı’nın hayatı sinema için akıtılmış büyük bir alın teridir.
      Aytekin Çakmakçı, Trabzon’da denizin hemen kıyısında yaşlı bir balıkçı mahallesinde, 10 Ağustos 1949 yılında doğdu. Doğduğu toprakların gurbet türküleriyle büyüttüğü bütün evlatları gibi onun ailesi de İstanbul’a göç edecekti. Kültür, sanat ve sosyal anlamdaki varlıksal yapısı, Cumhuriyetle birlikte moderniteye ve mega kentleşmeye doğru evrilen İstanbul, küçük Aytekin’in alın yazısını yazmaya başlıyordu. Henüz 16 yaşındayken dönemin önemli görüntü yönetmenlerinden Kriton İlyadis’in yanında kameraman asistanı olarak çalışmaya başlayarak, sinema dünyasına adım attı.
      Kısa sürede benimsediği bu işte hızla ilerleyerek önce kamera birinci asistanı olduğu gibi, setlerde filmleri fotoğraflama işini de üstlendi. Ardından reklam fotoğrafçılığı, reklam görüntü yönetmenliği geldi. Döneminde, Türk sineması büyük bir atılım içindeydi. Sinema sınırları geniş, uzun ve ayrıntılı bir öykü anlatıcısıdır. Görsel hafızayla olan direkt ilişkisi, izleyiciyle kolaylıkla bağ kurmasını sağlar. Çünkü sinema, öyküyü oluşturan bileşenleri perdeden izleyici ile görsel olarak buluşturan bir sanatsal disiplindir. Bu da onun geniş izleyici kitlesine daha kolay ulaşmasını sağlayan en önemli içsel dinamiğiydi. Bu özellikli durumundan dolayı sinema, dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de kolay anlaşılır ve ulaşılır sanat dalı olarak sosyal hayatı manipüle etmeye başlamıştı.
      Sinemanın siyah-beyaz döneminde önemli görüntü yönetmenlerinin tedrisatından geçen Aytekin Çakmakçı, giderek ustalaşıyordu. Kendine özgü deneysel yöntemler ve ışık oyunları ile görüntüde değişik sekans aralıkları oluşturmayı başardı. Bu avangart yanı ile güncel sinemanın dışında, sanatsal yapısı güçlü filmleri çeken yönetmenlerin de çalışmak istediği bir isim olmuştu. Tartışmasız bir şekilde, Türk sinemasında kameraman deyimi yerine, görüntü yönetmenliği kavramını yerleştiren en önemli isimlerin başında geliyordu.
      Aralarında İrfan Tözüm, Şerif Gören, Yavuz Turgul’un da bulunduğu Türk sinemasının önemli yönetmenleriyle çalıştı.
      Uzun yılların birikimi olan emek yoğunluklu sanatsal performansı, çeşitli festivaller ve saygın kurumların ödülleri ile onurlandırıldı.
     1986 yılı 23. Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü. “Yılanların Öcü” ve “Kan” filmleriyle
1992 yılı İfsak Sinema Ödülü.
1996 yılı 10. Adana Altın Koza Film Festivali, En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü. “Mum Kokulu Kadınlar” ve “Işıklar Sönmesin” filmleriyle.
1998 yılı Altın Kelebek TV Ödülü, “Baba Evi” dizi filmi ile.
2013 yılı 31. İstanbul Film Festivali, Onur Ödülü.
2014 yılı  Sinefest Emek Ödülü.
2014 yılı 21. Adana Altın Koza Film Festivali,100. Yıl Emek Ödülü.
2015 yılı Türsak, Tüm Zamanların En İyi 10 Görüntü Yönetmeni Ödülü.
2015 yılı Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Sanat Ödülü.
2017 yılı Ankara Üniversitesi İletişim Vakfı, 50. Yıl Onur Ödülü.
2017 yılı Gönüllü İyilikseverler Derneği Ödülü.
2018 yılı Gelişim Üniversitesi & TÜRVAK, Görüntü Yönetmenliğini Özendirme Ödülü.
2020  yılı SETEM ”EMEK” Ödülü.
       Geniş kitlelere ulaşmış yapımlardaki görüntü yönetmenliğiyle birlikte, birçok üniversite ve sinema kursunda workshoplar düzenleyip seminerler verdi. Marmara Üniversitesi’nde görüntü ve stüdyo teknikleri gibi derslerde yaklaşık dört yıl öğretim üyesi olarak çalıştıktan sonra 2009 yılında Trabzon’a yerleşti. Burada Bazı sanat merkezlerinde kamera, ses, ışık teknikleri üzerine bir çok kurs verdi. Sinemanın gerçek emekçi-kahramanlarından olan tevazu sahibi Aytekin Çakmakçı Usta, kısa bir süre önce 11 Mart 2021 tarihinde aramızdan ayrıldı. Anısı ve   emeği önünde saygıyla eğiliyorum. Işıklar içinde uyu usta..
Sinemanın Gözleri/ Aytekin Çakmakçı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!