TRABZONSPOR’DA, FAYDA-MALİYET ANALİZİ VE KADRO MÜHENSİSLİĞİ ÜZERİNE!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sevgili dostlar, Süper Ligin flaş takımı ve lideri Fenerbahçe karşısında alınan 2-0’lık haklı ve net bir galibiyetten 4 gün sonra ligin dibindeki ve 5 maçtır galibiyet yüzü görmemiş Karagümrük’e 4-1 gibi ağır bir malubiyet alan Trabzonspor kadro mühendisliği üzerine sakin sakin düşünelim.

Edin Visca geçen sezonun ara transferinde Trabzonspor’a alındı.
Maliyeti ise 5 Ocak 2022 tarihinde KAP’a yapılan açıklamaya göre şu şekilde gerçekleşti:

“Trabzonspor Kulübü, Başakşehirli futbolcu Edin Visca ile 3,5 yıllık anlaşma sağlandığını açıkladı. Bordo-mavili kulüp, futbolcunun bonservisi için Medipol Başakşehir’e 3 taksit halinde toplam 4 milyon 300 bin euro bonservis bedeli ödeyecek. Futbolcuya ise 3,5 yılda 5 milyon 250 bin euro garanti ücret verilecek”
Transfer gerçekleştikten sonraki 5-6 maçta Visca Trabzonspor’a önemli katkı yaptı. Ondan sonraki maçlarda ise bir durgunluk dönemine girdi ve Trabzonspor sezon şampiyonlukla tamamlandı. Visca’nın şampiyonluğa da önemli katkısı olduğunu onun iyi oynadığı o 5-6 maçın kazanılmasıyla önemli katkısının olduğunu söylemek lazım.

image 1

Bu sezonun 2 haftası, 12 Ağustosta Hatayspor ile yapılan karşılaşmanın 40. dakikasında çok talihsiz bir sakatlık yaşadı.
Hataysporlu Falette ile girdiği ikili mücadelede kolunun üzerine düştü ve kökü kırıldı. Ambulansla hastaneye kaldırılan Edin Visca’nın ilk kontrollerinde, kolundaki Humerus kemiğinde kırık olduğu tesbit edildi.

Kolundan ameliyat edilen Visca 4 ay sonra sahalara döndü.

İşte benim sizlerle üzerinde kafa yoracağımız konu tam da bu 4 aylık süre ile ilgili.

Trabzonspor gibi Avrupada 1, Türkiye’de 2 kulvarda mücadele edecek bir üst düzey kulüpte kadro planlaması ya da mühendisliği yapılırken ve çok yoğun bir müsabaka sürecine girilirken sağ kanatta sakatlanan çok yüksek maliyetli(Başakşehir’e 3 taksit halinde toplam 4 milyon 300 bin euro bonservis bedeli, Visca’ya ise 3,5 yılda 5 milyon 250 bin euro garanti ücret ile birlikte toplamda ise 3,5 yıllık bir süre için 9,500 euro yani bugünkü kurla189 milyon 525 lira) bir futbolcunun yerine alternatif düşünülmez mi ve monte edilmez mi?!

Bu çok önemli bir konu. Ama bundan daha önemli olan ise kulüp doktorlarının da çok iyi bildiği gibi ve daha önce de Abdulkadir Ömür’de tecrübe edildiği üzere, kemik kırıklığı sakatlığı yaşayan bir futbolcunun 4 ay gibi bir sürede oynayabilir duruma gelse dahi, o futbolcunun ameliyat sonrası zayıflayan kaslarının yeniden güçlenmesi için 4 aylık bu sürenin yeterli olamayacağı, bunun için de oynamaya tam olarak hazır olsa da bu futbolcuyu sahaya sürüp de o futbolcudan çok şey beklemek doğru mu? Bu durumda o futbolcu kendisini hem hocasına hem dr taraftarına karşı psikoloji olarak maksimum zorlamaz mı?

image 3

Ortobedis doktor arkadaşlardan bildiğim bir gerçek şu:
“Kemik kırılmaları sonrası yapılan ameliyattan sonra 1 yıl geçmeden zorlama yapar, kemiklere yük bindirirsen eskisine nazaran daha çabuk kırılma söz konusu olur.”
Hatta bir doktor arkadaş, halk arasında basit diye bilinen fıtık ameliyatından sonra dahi, “1 yıl ağır yük kaldırıp da zorlama yapmayacaksın” uyarısı yapmıştı.

Bu bilgimi bugün Trabzonspor eski yönetim kurulu üyesi ağabeyimiz tıp doktoru Erdal Atalay ‘a da sorup, teyit ettikten sonra yazıyorum.

“Bir futbolcu ameliyat sonrası süreçte 4 ayda sahalara dönse de en az 1 yıl kasların güçlendirme çalışması yapılmasıve üzerine ağır yük yüklememesi” gerçeğine parmak bastı Dr. Erdal ağabey.

Şimdi böyle bir gerçek ortada iken Teknik Direktör Abdullah Avcı’nın kolu kırılan Visca’nın yerine yeni bir sağ kanat oyuncusu, özellikle de altyapıdan monte etmeyip, tam güçlenmeden Visca’yi oynatması ne derece doğrudur?
Evet Visca 4 ayda sahalara döndü, doktorları da “oynayabilir” raporu vermiştir mutlaka!
Ben onu elestirmiyorum, 4 ay sonrası kemik kırığı olan bir futbolcudan maksimum fayda istemek ve bunu ona zorlamak ne derece doğrudur?
Bikimsel gerçekler ve yaşanmış tecrübeler ortada iken bunu zorlamak ne derece doğrudur, sizlerin taktiğine bırakıyorum!
Ve sonuçta Vusca’dan çok şey beklenmesi, onu da pisikolojik olarak zırladı sonuç ikinci kemik kırığı ile karşı karşıya kaldı.
Şimdi Teknik Direktör Abdullah Avcı ve teknik kadronun buna yol açmış olması nasıl bir üst düzey kadro planlaması mühendisliğidir?

Böylece Bordo-mavili kulübe, bonservisi için Başakşehir’e 3 taksit halinde toplam 4 milyon 300 bin euro bonservis bedeli, Visça’ya ise 3,5 yılda 5 milyon 250 bin euro garanti ücret ile birlikte toplamda ise 3,5 yıllık bir süre için 9,500 euro(bugünkü kurla189 milyon 525 lira) bir maliyeti çöpe atmış(transfer sonrası oynadığı 5-6 maç hariç) olmadı mı?!

Çünkü ikinci sakatlik sonrası Visca’nın dönüşü Mayısı bulacağı için ondan sonra sakatlığı atlatsa dahi maksimum verim alınamayacağı için bu sezonu da kapatmış olacak!

Gelecek sezon ise ne kadar verim alınabileceği ise muamma!

image 2

Şu anda görünen, geldiğinde oynadığı 5-6 maç hariç, 1, ya da 1,5 sezon güme gitmiş olmadı mı?

Bir dip not da beni Trabzonspor ve Teknik Direktör Abdullah Avcı üzerine yaptığım eleştirileri “Avcı düşmanlığı” ya da “Avcı takintılığı” olarak nitelendirip de hiç alakası olmayan arkadaşlara iletmek isterim.

Beni yakından tanıyanlar çok iyi bilir ki, yaşamım boyunca bana düşmanlık yapanlara dahi düşmanlık beslemedim ve asla düşmanlık yapmadım, yapmam da. Ayrıca hiç kimseye de takıntım olmadı, olmaz da.

Benim tüm yazılarım, eleştirilerim, taraftarı olduğum Trabzonspor ‘un ekonomik ve sportif başarısıdır, zarar görmemesidir, iyi olmasıdır.

TRABZONSPOR’DA, FAYDA-MALİYET ANALİZİ VE KADRO MÜHENSİSLİĞİ ÜZERİNE!

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Vira Trabzon ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!